Video player inladen...

Aquarius en begeleidende schepen zijn aangekomen in Spanje

In Valencia is rond 10.30 het reddingsschip Aquarius toegekomen, met aan boord een groot deel van de vluchtelingen die het eerder van de week op de Middellandse Zee gered heeft. Vanmorgen was al een eerste schip aangemeerd en in de vroege namiddag is ook een derde schip aangekomen in de haven.

Vorige week weigerde Italië om het reddingsschip Aquarius te laten aanmeren in Italiaanse havens. Op het schip van ngo SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen zaten 629 vooral Afrikaanse migranten, ze werden voor de kust van Libië uit zee gered. Ook Malta wilde de vluchtelingen niet opnemen. De nieuwe socialistische Spaanse regering van premier Pedro Sánchez verklaarde zich daar wel toe bereid.

De voorbije dagen maakten de Aquarius en twee begeleidende schepen van de Italiaanse marine de 1.500 kilometer lange overvaart naar Valencia. De Italiaanse boten hadden een deel van de vluchtelingen overgenomen. Vanmorgen rond 6.30 uur kwam een eerste schip aan in Valencia, de Dattilo, een schip van de Italiaanse kustwacht. Rond 10.30 uur voer de Aquarius de haven binnen. Later volgde nog een begeleidend schip van de Italiaanse kustwacht, de Orione.

Spanje heeft voorbije jaren nog nooit zoveel migranten in één keer opgevangen, maar het Spaanse Rode Kruis zegt dat alle voorbereidingen getroffen zijn. In totaal staan zo'n 2.300 hulpverleners klaar.

Bij de migranten zijn ook meer dan 123 kinderen zonder ouders, en minstens 7 zwangere vrouwen, volgens hulpverleners. Frankrijk heeft aan Spanje laten weten, dat het bereid is om ook een deel van de vluchtelingen op te nemen.

Het lot van de Aquarius en de opvarenden zette de spanningen tussen de Europese landen over de aanpak van de migratiestromen op scherp. Zo leverde Frankrijk zware kritiek op de weigering van Italië, waar sinds kort een regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega aan de macht is.

VIDEO: Wat na de Aquarius? Waar zullen schepen met migranten aan boord nog kunnen aanmeren? Onze buitenlandreporter Bert De Vroey geeft uitleg 

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen