Universiteit van Vlaanderen lanceert podcast

Onder de vlag "Universiteit van Vlaanderen" verschenen de afgelopen maanden 100 filmpjes waarin professoren en onderzoekers in een kwartiertje tijd een prikkelende vraag uit de wetenschap beantwoordden. Die filmpjes bereikten al 1 miljoen views. Vanaf vandaag kan je ze ook beluisteren via de nieuwe podcast van Universiteit van Vlaanderen.

In het najaar van 2017 ging Universiteit van Vlaanderen van start, een project van de vijf Vlaamse universiteiten, VRT, Knack en de Jonge Academie. Initiatiefnemers Johnny Quidé en Roel Bellinga wilden daarmee complexe wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk maken voor iedereen, ook voor wie geen voorkennis heeft.

Het afgelopen jaar kon iedereen kennis opdoen die normaal binnen de muren van de universiteitsaula’s blijft. In clubs waar meestal enkel wordt gefeest en gedronken lieten honderden mensen zich onderdompelen in kennis en wetenschap. Professoren, onderzoekers en docenten gaven er in korte colleges telkens het antwoord op één prikkelende vraag.

In het eerste seizoen van Universiteit van Vlaanderen zijn 100 filmpjes van telkens een kwartier online gezet, intussen bereikten die al 1 miljoen views. Vanaf vandaag kan je ze ook beluisteren via de nieuwe podcast van Universiteit van Vlaanderen. De colleges zijn herwerkt met een inleiding door Radio 1-presentator Lode Roels. Momenteel kan je ze beluisteren via Radio 1 en iTunes, later wellicht ook via Spotify. Elke dinsdag en elke vrijdag komen er nieuwe afleveringen online.

"De samenwerking met de Universiteit van Vlaanderen ligt de VRT nauw aan het hart, onderwijs/educatie behoort tot de kern van onze opdracht. Dat je de colleges nu als podcast kan downloaden en ze in de bus, auto of tijdens het koken kan beluisteren is een geslaagde innovatie waarmee we nog meer mensen zullen bereiken", zegt Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT.

Waar vind ik Universiteit van Vlaanderen?

Je kan de podcast beluisteren en/of downloaden via de website van Radio 1 en iTunes (Apple).

Universiteit van Vlaanderen vind je ook op hun website, op YouTube, Facebook, Twitter en Instagram.

Meest gelezen