Video player inladen...

Muyters is kritiek CD&V beu: "Ik vraag VDAB morgen SWT'ers job aan te bieden. Als ze weigeren, schors ik hen"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is de kritiek van CD&V beu over het feit dat hij SWT'ers niet voldoende activeert. "Morgen krijgt de VDAB de opdracht die mensen een job aan te bieden. Als ze er niet op ingaan, zal ik hen schorsen", zegt hij in "De zevende dag". "Maar ik vind het écht cynisch."

Muyters ging de afgelopen dagen in de clinch met zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) over het SWT-stelsel (vergelijkbaar met het vroegere brugpensioen, red.), dat een onderdeel is van het sociaal akkoord bij Carrefour. 

Peeters stelde in "Terzake" dat het "de verdomde plicht" is van Muyters om de Carrefour-werknemers die onder het SWT-stelsel vallen, te activeren, zodat ze beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer merkt in "De zevende dag" op dat 80 procent van de 55-plussers onder SWT vandaag niet eens een jobaanbieding krijgt van VDAB. 

Ik ben er zeker van dat het ACV en het ABVV moord en brand zullen schreeuwen op de dag dat ik iemand schors. Maar ik zal verwijzen naar CD&V

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)

Muyters vindt die druk van CD&V opmerkelijk, omdat het SWT-stelsel volgens hem net de boodschap geeft aan mensen dat ze niet meer moeten zoeken naar een nieuwe job.

"Wie onder SWT valt, moet niet zoeken naar werk. Dat is 'aangepaste beschikbaarheid'. Dus eigenlijk zegt men federaal: 'U krijgt uw werkloosheiduitkering, de werkgever betaalt er iets bovenop, en blijf gerust thuis. U moet niet zoeken naar werk. En dán zegt men: 'Weet je wat? Muyters, zoek jij eens naar een job voor die mensen. Ze moeten beschikbaar zijn. En als ze de job niet nemen, moet je hen maar schorsen.'"

Moord en brand

Muyters is dat beu. "Ik heb de CD&V begrepen. Ik geef morgen de opdracht aan de VDAB, zoals de CD&V vraagt, om die mensen een gepaste job aan te bieden. Ik zal ook controleren of ze erop ingaan. En ik zal hen, zoals CD&V vraagt, schorsen als ze er niet op ingaan. Ik vind het cynisch hé. Ik vind het echt cynisch. Je zegt tegen die mensen: 'je moet niet zoeken naar werk', en dan zeg je: 'Muyters, jij moet hen activeren en je hebt dat te weinig gedaan'."

"Ik neem de uitdaging aan: morgen krijgt de VDAB de opdracht, maar dan tot en met schorsen. Ik ben er zeker van dat het ACV en het ABVV moord en brand zullen schreeuwen op de dag dat ik iemand schors. Maar ik zal verwijzen naar CD&V. Dat zij dat steunen. "

Ik vind nog altijd dat je tegen die mensen van in het begin moet zeggen: 'Je krijgt een toeslag. Maar je moet zoeken naar werk.'

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)

Wetswijziging

Muyters hamert nogmaals op een wetswijziging, zodat SWT'ers niet meer het idee hebben dat ze niet meer naar een job moeten zoeken. "Ik vind nog altijd dat je tegen die mensen van in het begin moet zeggen: 'Je krijgt een toeslag. Maar je moet zoeken naar werk.'"

Bekijk hieronder het debat tussen Philippe Muyters en Stefaan Vercamer in "De zevende dag":

Video player inladen...

Meest gelezen