Videospeler inladen...

Daar zijn de drakenbootraces weer, maar waar komt deze Chinese traditie vandaan?

In verschillende provincies in China begint vandaag het traditionele Drakenbotenfeest. In sommige streken wordt het even ernstig genomen als Chinees nieuwjaar. Aan de basis van het feest van Duan Wu Yié, elk jaar op de vijfde dag van de vijfde maand op de Chinese kalender, liggen verscheidene legenden. Eén daarvan, het bekendste en meest verspreide, is dat van de tragische dood van de vaderlandslievende dichter Chu Yuan, die op die dag wordt herdacht.

De dichter Chu Yuan wordt de vader van de klassieke Chinese poëzie genoemd. Hij leefde meer dan 2.000 jaar geleden en was buiten dichter ook minister en raadsheer van de keizer, en in die functie één van zijn meest loyale mannen. Tegelijk stond hij dicht bij het volk.

Chu Yuan leefde in de late periode van de zogeheten Strijdende Staten (260 – 221 v.C.), een woelige militaire en politieke tijd. Door intriges aan het hof viel hij bij zijn heer in ongenade en werd hij verbannen. In zijn hart bleef hij zijn vaderland toegewijd, en het is in die periode dat hij zijn bekendste dichtwerk schreef.

Toen hij uiteindelijk de ondergang van zijn keizer vernam, gooide hij zich in de rivier en verdronk. Toen zijn dood bekend werd, zo gaat het verhaal, haastten de vissersboten zich de rivier op om met tromgeroffel en gepeddel van roeispanen de roofvissen te verjagen zodat die zijn lichaam niet zouden opeten. Om dezelfde reden kregen de vissen ook buideltjes gestoomde rijst als voedsel toegeworpen. (Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Het is dit verhaal dat mettertijd is omgebogen tot een traditie: een wedstrijd tussen met drakenkoppen versierde boten, die door een drummer tot snelheid opgezweept worden. Ook de buideltjes gestoomde rijst maken nog steeds deel uit van de feestmaaltijd.

De wanhoopsdaad van Chu Yuan zou dateren van de vijfde dag van de vijfde Chinese maand, en daarom gaat op die dag officieel het Drakenbootfestival van start. Dit jaar is dat volgens onze kalender op 18 juni. In sommige andere delen van China wordt er meer dan één dag gevaren en gevierd, gespreid over de vijfde maand.

Het Drakenbootfestival staat sinds 2011 op de Unesco-lijst van immaterieel Werelderfgoed.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen