Vijf jaar koning Filip: de troonswisseling in zes video's, onze koninklijke familie als een vat vol emoties

Exact vijf jaar geleden heeft koning Albert II de fakkel doorgegeven aan zijn oudste zoon en toen nog hertog van Brabant, Filip. 21 juli 2013 was daarmee niet alleen de nationale feestdag, maar ook de dag van de troonswisseling. Wat weet u nog over die bewuste dag? We doken in ons videoarchief en zetten de zes belangrijkste momenten op een rij. Van de innige omhelzing bij de Akte van Abdicatie tussen vader en zoon, over de glimlach vol trots bij de eedaflegging tot twee maal toe een balkonscène.

1. Te Deum (met goedlachse koning)

De dag begint in alle vroegte zoals elke nationale feestdag met een Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel geleid door aartsbisschop André-Joseph Léonard. Vierhonderd gasten zijn aanwezig: naast de voltallige koninklijke familie, onder anderen de buitenlandse ambassadeurs in ons land, vertegenwoordigers van de federale regering maar ook gewone gelovigen.

Dat de Heer hem moge helpen bij zijn taak zodat ons land een bron van vrede een eenheid kan zijn.

Videospeler inladen...

Aartsbisschop Léonard dankt koning Albert "voor al wat hij gedaan heeft, en nog zal doen, voor ons land". Hij wenst hem ook vredige rust toe met zijn echtgenote en zijn hele familie na 20 jaar koningschap. Dat wordt door Albert op een grote glimlach onthaald en door een ellenlang applaus van de aanwezigen.

Waarop de aartsbisschop even later bidt voor Filip: "Met vertrouwen willen we hem aanmoedigen om in de voetsporen van Jezus te treden. Dat de Heer hem moge helpen bij zijn taak zodat ons land een bron van vrede een eenheid kan zijn."

Tijdens het Te Deum is koningin Paola danig ontroerd. Ze haalt haar zakdoek tevoorschijn om haar tranen te drogen. Merk op dat Filip zijn lichtblauwe uniform (met drie sterren) van luitenant-generaal van het luchtcomponent van het leger draagt. Bij de eedaflegging wisselt hij dat uniform voor dat van viersterrengeneraal en opperbevelhebber van het leger.

2. Akte van Abdicatie (met afscheidstoespraak)

Na de viering in de kathedraal gaat het richting prestigieuze Troonzaal in het koninklijk paleis. Daar zet koning Albert een punt achter het koningschap met de ondertekening van de Akte van Abdicatie. Hij is officieel geen staatshoofd meer.

Videospeler inladen...

Dank u. Et un gros kiss

Hij verrast iedereen ook met een persoonlijke boodschap voor zijn echtgenote en zoon. "Aan koningin Paola, die mij heeft gesteund tijdens deze 20 jaar, wens ik eenvoudigweg te zeggen: dank u. Et un gros kiss", zegt Albert, terwijl hij zich rechtstreeks tot Paola richt. Er barst een warm en lang applaus los.

Videospeler inladen...

Filip, je bezit het warme hart en het intellect om ons land zeer goed te dienen.

Albert spreekt tot slot de toekomstige koning toe. "Als koning en als vader wil ik me richten tot mijn zoon, die mij nu zal opvolgen. Filip, je bezit het warme hart en het intellect om ons land zeer goed te dienen in je nieuwe verantwoordelijkheden. Jezelf en je lieve echtgenote, Mathilde, hebben ons volle vertrouwen. Het is de innige wens van je moeder en van mezelf dat je succesvol de taak moge vervullen waarop je zo goed bent voorbereid." Er volgde een innige omhelzing tussen vader en zoon, wat prinses Mathilde duidelijk ontroert. En opnieuw kan koningin Paola haar emoties niet onderdrukken.

3. De eedaflegging (rustig en vastberaden)

Van het paleis rijdt de koninklijke colonne richting parlement waar kroonprins Filip rustig en vastberaden de eed aflegt als zevende koning der Belgen. In zijn eerste toesprak benadrukt hij het belang van de deelstaten. "Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de federale staat, de gemeenschappen en gewesten onze burgers en onze ondernemingen ten goede zal komen", zegt de kersvers koning.

Videospeler inladen...

Met onze dierbare kinderen beginnen wij vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven en van ons land.

Filip prijst ook zijn vrouw koningin Mathilde voor haar steun. Zij glundert de hele eedaflegging vol trots. "Lieve Mathilde, sinds vele jaren heb jij je met heel je hart ingezet in talrijke activiteiten. Je hebt een aangeboren zin voor menselijk contact. Met onze dierbare kinderen beginnen wij vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven en van ons land." Mathilde reageert zichtbaar geëmotioneerd. Hun vier kinderen zijn prominent aanwezig tijdens de eedaflegging. De jonge prinsessen Eléonore en Elisabeth, en prinsen Gabriël en Emannuel zitten op de eerste rij als trouwe fan van hun vader.

Met gebalde rechtervuist sluit de nieuwe vorst zijn toespraak af met: "Laten wij samen ons land nieuw enthousiasme geven. Es lebe Belgien! Leve België! Vive la Belgique!".

4. Balkonscène (x 2)

Geen koning zonder traditionele balkonscène op het koninklijk paleis in Brussel. Na de eedaflegging trekt het nieuwe koningspaar in een open wagen naar het koninklijk paleis om het volk te groeten. De koning geeft de koningin een tedere handkus waarop de menigte buiten "bisou! bisou!" roept. Daarop geeft Filip een kus op de wang aan Mathilde.

Videospeler inladen...

In hun zog volgen koning Albert en koning Paola op het balkon, de vier koningskinderen en een kranige koningin Fabiola met prins Laurent, prinses Claire en prinses Astrid met Lorenz. Oudste dochter Elisabeth is sinds vandaag ook kroonprinses en hertogin van Brabant.

Nicolas Lambert

Na de hulde aan het Graf van de Onbekende Soldaat (Filips allereerste officiële taak als koning), het traditionele defilé op het Paleizenplein en het volksfeest in het Warandepark is er 's avond -plots en in extremis aangekondigd- een tweede balkonscène.

Filip en Mathilde ogen duidelijk meer ontspannen na een drukke en warme dag (in juli 2013 kreunde ons land onder een hittegolf, red.). Het koppel kiest voor nieuwe outfits en kust dat het een lieve lust is. "Dank u voor uw aanwezigheid, uw steun en vertrouwen. We hebben samen een prachtige dag beleefd", klinkt het.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen