Videospeler inladen...

Aardbeving van 6.1. treft Japan: 3 doden en meer dan 200 gewonden

In Japan heeft zich vanochtend een aardbeving met een kracht van 6.1 voorgedaan op het eiland Honshu, vlakbij de miljoenenstad Osaka.  Er zijn al drie doden geteld en 214 gewonden. Er zijn ook gebouwen beschadigd en in de ochtendspits zijn treinen en metro's stilgelegd, om na te gaan of er schade is aan de infrastructuur. Er is geen alarm gegeven voor een tsunami.

De beving gebeurde om 7.58 uur lokale tijd (00.58 uur Belgische tijd). Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS op 15,3 kilometer diepte nabij Takatsuki, een stad op 20 kilometer ten noordwesten van Osaka.

Volgens de Japanse media werden een 80-jarige man en een meisje van negen bedolven onder een instortende muur. Een andere tachtiger overleed toen hij een boekenkast op zich  kreeg. Volgens de brandweer zijn er 214 gewonden behandeld in vijf verschillende ziekenhuizen. 

Schade in Osaka

In Osaka, een stad met bijna 9 miljoen inwoners, zijn enkele gebouwen beschadigd. 170.000 mensen zaten een tijdlang zonder stroom. Ook het openbaar vervoer werd tijdens de ochtendspits stilgelegd om de schade op te meten.  

De schok trof een belangrijke industriezone. Enkele bedrijven waaronder Panasonic en Daihatsu legden een deel van de productie stil voor controle.  De kerncentrales in Mihama, Takahama en Ohi bleven gespaard, zegt de uitbater. 

Japan is erg gevoelig voor aardbevingen.  Zeven jaar geleden werd het getroffen door een zeer zware schok van 9.0.  Er ontstond een tsunami die 18.000 doden maakte en de kernramp in Fukushima veroorzaakte. 

Meest gelezen