Videospeler inladen...

"Amerika moet domineren in de ruimte": VS-leger krijgt zesde onderdeel, een "ruimtemacht"

Een Space Force moet de zesde entiteit worden binnen het leger van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. "Amerika moet niet alleen gewoon aanwezig zijn in de ruimte, Amerika moet domineren in de ruimte", zei Trump. 

Tot nu toe vielen de Amerikaanse ruimteprojecten onder de luchtmacht, maar Trump wil van een "Space Force" de zesde entiteit binnen het Amerikaanse leger maken. De andere vijf onderdelen zijn: US Army (landmacht), US Air Force (luchtmacht), US Navy (zeemacht), US Marines Corps (marinierskorps) en US Coast Guard (de kustwacht). 

"Naast onze Air Force (luchtmacht) zullen we nu ook de Space Force (de ruimtemacht) krijgen. Iets anders, maar even strijdvaardig", zei Trump op een vergadering van de Nationale Ruimteraad (National Space Council).

"Onze bestemming buiten de aarde is niet alleen een kwestie van nationale identiteit, maar een kwestie van nationale veiligheid", zei Trump. "Als het erom gaat Amerika te verdedigen, dan volstaat het niet om gewoon aanwezig te zijn in de ruimte. We moeten een Amerikaanse dominantie in de ruimte hebben."

Trump zei ook nog dat hij graag weer Amerikaanse astronauten naar de maan zou willen sturen. Hij wil ook een nieuwe "verkeersregeling voor de ruimte" laten uitwerken, omdat er files dreigen te ontstaan in de baan om de aarde. Bovendien is de oude regeling voorbijgestreefd. Een nieuwe regering zou ook de commercialisering van de ruimtereizen moeten omvatten. Het ministerie van Defensie moet de belangen van Washington daarbij veilig stellen.

Meest gelezen