Videospeler inladen...

Belfius toont fractie van zijn prachtige privécollectie in expo "Magma Cloud Ashes"

Bankverzekeraar Belfius bezit een kunstcollectie van niet minder dan 4.300 werken. Ieder jaar maakt het bedrijf met een kleine selectie daaruit een tentoonstelling. Dit jaar is het thema "Magma Cloud Ashes", wat staat voor de kleuren rood, wit en zwart. Rond die rode draad zijn een vijftigtal werken gegroepeerd in de Belfius Art Gallery, op de 32e verdieping van de Belfius Tower in Brussel. 

Banken beheren geld, maar Belfius beheert daarnaast ook een kunstcollectie van zo maar eventjes 4.300 werken.  Uniek daarbij is dat het uitsluitend om werk van Belgische kunstenaars gaat. Met een kleine greep uit de duizelingwekkende verzameling maakt de bank elk jaar een tentoonstelling.

Dit jaar is het thema "Magma, Cloud, Ashes", en die woorden staan voor drie kleuren: rood, wit en zwart. De expo is te zien in de Belfius Art Gallery op een speciale locatie: de 32e verdieping van de Belfius Tower aan het Rogierplein in hartje Brussel. 

Fragment uit "Offergave aan Ceres met guirlande van vruchten" van Jan Bruegel I en Hendrik van Balen (17e eeuw)

De collectie van Belfius is verrassend gevarieerd. Zo vind je in de rode zone het vurige werk van Maurice Wyckaert. Maar evengoed een schilderij uit de zeventiende eeuw van de Fluwelen Bruegel en Hendrik van Balen. Of heel recent werk van Alexandra Cool, in de serene witte zone. Het borstbeeld van James Ensor, van de hand van Rik Wouters, houdt in de zwarte zone de wacht bij zijn speelse pentekeningen. (lees verder onder de afbeelding)

Dit is uniek in België. Het is de grootste privécollectie van Belgische kunst.

Mieke Debeerst, woordvoerder Belfius

Belfius deed een greep uit zijn verzameling die bijna vijf eeuwen omspant, en bouwde daarmee voor de negende keer een verzorgde tentoonstelling op. 

Fragment uit "Les Bains d' Ostende", James Ensor - 1899

Woordvoerder Mieke Debeerst van Belfius: "Dit is uniek in België. Het is de grootste privécollectie van Belgische kunst, want het is allemaal Belgische kunst ook. Wij zijn momenteel ook aan het kijken om jonge kunstenaars te ondersteunen om onze collectie te verrijken met deze werken."

Mocht de opkomst nóg groter zijn, dan zijn we zeker bereid om nog meer open te zijn.

Mieke Debeerst, woordvoerder Belfius

De voorbije twee jaar kwamen er 20.000 bezoekers de Belfius-collectie bezoeken. Tot eind dit jaar kan je één zaterdag per maand komen kijken, vanaf september wordt dat twee keer. Inschrijven kan gratis op deze website. Je zou denken: zo'n prachtige collectie, kan die niet vaker open?

Woordvoerder Mieke Debeerst van Belfius: "Dat willen we heel graag uiteraard. Maar wij zijn wel een bankverzekeraar, en nog altijd geen museum. Je moet weten dat het een hele organisatie is voor Belfius. We moeten op zaterdag openen, en personeel en security voorzien. En wij opteren ervoor om deze collectie gratis open te stellen en uiteraard heeft dat zijn beperkingen. Maar mocht de opkomst nóg groter zijn, dan zijn we zeker bereid om nog meer open te zijn." (lees verder onder de afbeelding)

Miranda - Michaël Borremans (2017)

De enorme privécollectie is samengesteld uit de verzamelingen van de drie banken die opgingen in Belfius: Paribas, Gemeentekrediet, en Bacob Bank. Paribas België kocht kunst uit de 16de tot de 18de eeuw en moderne kunst, het Gemeentekrediet legde van in het begin het accent op Belgische kunst vanaf 1860. En Bacob bank begon zijn verzameling in 1980 en legde zich uitsluitend toe op Belgische hedendaagse kunst.

Iedereen kan de tentoonstelling ook ‘virtueel’ bekijken op deze site

Man standing before a wall - Philip Aguirre y Otegui (2000)

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen