Denderleeuw krijgt titel van kindvriendelijke gemeente

Denderleeuw is uitgeroepen tot kindvriendelijke gemeente. Die titel wordt om de twee jaar gegeven aan een gemeente die de rechten van het kind in de praktijk toepast op het beleid. Denderleeuw krijgt de titel voor de inzet in de jeugdwerking.

In de jury die de titel van kindvriendelijke stad of gemeente om de twee jaar toekent, zat onder meer Bruno Vanobbergen, de kinderrechtencommissaris. Hij kijkt na hoe de stad of gemeente het kinderrechtenverdrag in de praktijk toepast. 

Denderleeuw werd een van de 9 laureaten en kreeg de titel voor de inzet in de jeugdwerking. Er zijn bijvoorbeeld groene speelplaatsen waar meer is dan beton alleen. En er zijn op maat gemaakte speelruimtes, zegt schepen van jeugd Sofie Renders. "Daarbij vragen we aan de bewoners wat voor speelruimte ze willen in de wijk. We bevragen de kleintjes van 0 tot 6 jaar en de grotere kinderen tot 12 jaar, net als hun ouders of grootouders."

"Er worden niet zoals vroeger lukraak enkele plastieken speeltuigen neergezet, maar er is een plan en er wordt geluisterd naar de bewoners."

Denderleeuw is dit jaar de enige gemeente in Oost-Vlaanderen die de titel van kindvriendelijke gemeente krijgt. Eerder kregen Sint-Niklaas, Gent, Temse, Wetteren, Dendermonde en Geraardsbergen ook al dat label.

Meest gelezen