Videospeler inladen...

Duitse regerings­crisis over migratie ontmijnd: Merkel krijgt 2 weken tijd 

In Duitsland hebben de CDU en de CSU een compromis bereikt in hun ruzie over een migratieplan. De CSU blijft achter het plan staan om grenscontroles in te voeren om migranten terug te sturen, maar geeft kanselier Merkel eerst de tijd om een Europese oplossing te vinden.  Concreet betekent dat dat Merkel tot 1 juli daarvoor de tijd heeft. De crisis tussen de zusterpartijen lijkt daarmee enigszins bezworen, voor even althans, helemaal voorbij is die crisis zeker niet.   

Sinds vorige week heerst er hoogspanning in de regering van Angela Merkel, of beter tussen haar partij CDU en de zusterpartij uit Beieren, de CSU.

Aanleiding was het migratieplan van Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken en prominente CSU'er. Amper iemand heeft dat volledige plan van 63 punten gezien, maar 1 punt was al genoeg om het tot een hoogoplopende ruzie tussen de CDU en de CSU te laten komen.

Seehofer wilde onmiddellijk controles aan de grenzen invoeren om vluchtelingen en migranten terug te sturen die zich al eerder in een ander EU-land hadden gemeld.  Voor bondskanselier Merkel was dat een grote stap te ver. Migratie is een probleem dat alleen in een Europese context op te lossen valt, zo liet Merkel optekenen. Ze vroeg op z'n minst tijd tot de Europese top van eind juni om aan een Europese aanpak te werken.

Escalerende ruzie tussen Seehofer en Merkel

De ruzie escaleerde al snel tot een diepe crisis tussen de twee partijen, waardoor zelfs de vraag rees of het einde van kanselier Merkel in zicht was. Vanuit Beieren zette de CSU de hakken in het zand. Van extra tijd wilde de CSU niet weten, want de voorbije 3 jaar had Europa nog niet veel bereikt.  Bij de CDU viel te horen dat een Europese aanpak tot de kern van de partij behoorde. Donkere wolken pakten zich boven de partij en regering samen: als niemand toegaf, dan had Merkel een groot probleem. Als Seehofer zijn plan onverwijld doorvoerde, dan zou Merkel bijna niet anders kunnen dan Seehofer te ontslaan als minister. Meteen leek dan de val van Merkel IV niet meer veraf, net als de breuk tussen de CDU en CSU, partijen die al sinds 1949 een gemeenschappelijke fractie, de Union, vormen. 

Tijd gekocht

De crisis mocht niet blijven aanslepen: vandaag kwam het partijbestuur van CSU samen om over het migratieplan van Seehofer te praten. Tegen dan moest Merkels CDU een oplossing bij de hand hebben. En die lijkt er gekomen te zijn. Het bestuur van de CSU schaart zich volledig achter Seehofer, maar de partij geeft Merkel waar ze om gevraagd heeft. Ze krijgt tot 1 juli de tijd om in het kader van de Europese top te werken aan een Europese oplossing en met andere landen te praten over bilaterale akkoorden.  Een ultimatum dus, al wil Merkel dat niet echt gezegd hebben. Tijdens haar persconferentie zei ze dat het "geen automatisme is" dat het plan van Seehofer in werking treedt. Seehofer ziet dat anders. Op zijn persmoment in München dreigde hij ermee de Duitse grens te sluiten als Merkel op 1 juli onvoldoende vooruitgang heeft geboekt. 

De crisis tussen de twee partijen is met dit compromis tijdelijk bezworen. Beide partijen kunnen op dit moment zeggen dat ze niet hebben toegegeven, dat ze geen gezichtsverlies hebben geleden. Maar de angel zit er nog, beide kampen hebben enkel tijd gekocht. De druk op Merkel om in amper twee weken resultaat te boeken is ontzettend hoog.  

Meest gelezen