Fenix doet Antwerpse diamant weer blinken

Fenix, de nieuwe revolutionaire technologie die het slijpen van diamanten automatiseert, vormt geen bedreiging voor de tewerkstelling in de sector. Dat zeggen niet de diamantairs, maar de vakbonden. "Fenix betekent misschien wel een boost voor de sector."

De Fenix-machine kan diamant tot liefst twintig maal sneller slijpen dan op de klassieke wijze. Er kan ook op een heel nieuwe en revolutionaire manier worden geslepen, los van de kristallijne diamantstructuur.

Maar toch betekent Fenix geen bedreiging voor de tewerkstelling, zegt de vakbond: "Het biedt het zelfs mooie opportuniteiten. Het zou bijvoorbeeld het tekort aan diamantslijpers kunnen opvangen", zegt ABVV vakbondsman Patrick Debacker. "Nu wordt de gepensioneerde diamantslijper amper of niet vervangen omdat er te weinig instromers zijn. Per jaar studeert er amper een vijftal af en de meeste worden dan nog diamantsorteerder."

En er is nog een voordeel, volgens de Debacker: "Fenix zorgt mogelijk voor een loonlastenverlaging, wat de Antwerpse diamantsector opnieuw een stevige concurrentiepositie geeft." 

Triple excellent

Ook bij de ACV vakbond is het enthousiasme over Fenix groot.  "We moeten wel nog afwachten of Fenix al die mooie beloften waarmaakt", zegt Yves Toutenel. "Een goede slijper kan een 'triple excellent' bereiken bij het  afwerken van een diamant. Echt vakmanschap dat zie je pas in de 'zoetheid', de slijplijnen,  van de diamant. Maar kan een machine dat ook zo mooi ? Best even afwachten. Hoe dan ook: ik zie de komst van Fenix erg positief in!" 

Want Fenix kan de grotere stenen slijpen, het ruwere werk. Misschien is de diamantsector dan ook wel bereid om kleinere stenen hier laten afwerken, in plaats van alles meteen richting lageloonlanden te sturen. Want dat kan de Feniks niet: een diamant puntgaaf afwerken. Dat kunnen alleen onze slijpers."    

Videospeler inladen...

Meest gelezen