"Gentse Panamezen" spelen op WK tegen de Rode Duivels

Twee jonge voetballers van AA Gent spelen voor Panama op het WK tegen de Rode Duivels. Een van de twee wordt zeker opgesteld, de andere moet afwachten op de bank. Ook Panama is voetbalgek geworden, merkt Stijn, die voor zijn werk in Panama verblijft.

José Luiz Rodríguez en Ricardo Ávila zijn twee jonge beloften van AA Gent uit de B-ploeg. Ze zijn allebei geselecteerd om voor hun nationale Panamese ploeg te spelen op het WK, en dus ook voor de match tegen de Rode Duivels. José zal zeker spelen, Ricardo (die ze Pepe noemen) moet nog even wachten, hij zit op de bank.

Etienne De Wispelaere is de assistent-beloftecoach van AA Gent, hij supportert er voor zijn spelers. Iedereen gaat ervan uit dat de Panamese ploeg geen bedreiging vormt voor de Duivels, maar we letten toch beter wat op, zegt Etienne. "Met die drukkende warmte, en een ploeg die de match van zijn leven gaat spelen."

"Ik supporter voor de Belgen, maar het zou een enorme opsteker zijn als José een goeie wedstrijd speelt. Mijn pronostiek is 5-2 met een kopbaldoelpunt van José en een afstandsschot van Pepe. Mijn hart zal sneller slaan als zij aan de bal zijn."

Panamese voetbalgekte

Een andere Belg is in Panama ondergedompeld in de voetbalgekte. Stijn Van den Eynde werkt daar voor baggerbedrijf Jan De Nul uit Aalst.

Het is tien uur in de ochtend als de Rode Duivels tegen Panama spelen, dus is hij op dat moment aan het werk en zal hij de match niet volgen, "maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik 's avonds zeker kijk naar de herhaling".

Terwijl Panama geen grote voetbalgeschiedenis heeft, is de hoofdstad sinds de kwalificatie toch voetbalgek geworden. Net als bij ons wordt er in groep op grote schermen gekeken en in het straatbeeld lopen de Panamezen verkleed in de outfit van de nationale ploeg. Er is ook heel veel reclame rond, merkt Stijn.

Toen bekend was dat Panama tegen de Rode Duivels moest spelen, waren ze er hier nogal gerust in, zegt Stijn. "Zonder schroom en zonder twijfel spraken ze over winnen, maar na de sterke oefenmatchen van de Duivels en de mindere resultaten van Panama, hebben ze hun mening toch bijgesteld. Ze hopen nu op een gelijkspel."

Meest gelezen