Anne Provoost, een van de ondertekenaars van de open brief

Honderden schrijvers protesteren tegen "vrouwonvriendelijke" Boekenweek

In een open brief bekritiseren honderden auteurs de Nederlandse Boekenweek 2019 met als thema “De moeder de vrouw” en het feit dat twee mannen het Boekenweek­geschenk en -essay mogen schrijven.

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, CPNB, organiseert elk jaar de Boekenweek.  Dit jaar koos CPNB voor  het thema “De moeder de vrouw”, een vers van Martinus Nijhoff en vroeg Jan Siebelink om het Boekenweekgeschenk te schrijven en  Murat Isik het Boekenweekessay. Twee mannen dus.

De voorbije dagen was er een storm van protest opgestoken, met ingezonden stukken in de krant en veel ophef in de sociale media. Nu circuleert er een open brief, die al door honderden auteurs, uitgevers en andere mensen uit het boekenvak is ondertekend.

"Lezers willen de moeders en de dochters zelf horen"

"In twintig jaar tijd mochten van de CPNB slechts vier vrouwelijke auteurs een Boekenweekgeschenk schrijven," stelt de protestbrief.  Dit jaar was dat trouwens de Vlaamse Griet Op de Beeck. 

“Alleen zonen over hun moeders laten horen, sluit naadloos aan op de pijnlijke traditie die de woorden van vrouwen negeert, en anderen voor hen laat spreken. Lezers willen niet alleen weten hoe mannen tegen moeders aankijken. Ze willen ook de dochters horen, en de moeders zelf,” is te lezen in de open brief.

Twee suggesties

De briefondertekenaars doen twee aanbevelingen: “Ten eerste dat u – naast het reeds geplande geschenk en essay – gratis een bundel aanbiedt, waarin vrouwen en mannen in essays, gedichten en romanfragmenten aan het woord komen over moeders en moederschap." Een tweede suggestie is dat een vrouwelijke én een mannelijke auteur een essay zouden schrijven over het gedicht "Moeder" van Vasalis.  

Grote namen

Bij de honderden ondertekenaars zijn vooral Nederlandse schrijvers, onder wie grote namen als Adriaan van Dis, Anna Enquist, A. F. Th van der Heijden, Geert Mak maar ook Vlaamse auteurs  als Stefan Hertmans, Kristien Hemmerechts, Monika van Paemel, Annelies Verbeke, Geert Buelens, Anne Provoost, Ivo Victoria en vele anderen. Vrouwen, maar ook mannen.

Spijtbetuiging

De CPNB is naar eigen zeggen geschrokken van de commotie. “We proberen nog deze week een gesprek te organiseren met de mensen die kritiek hebben op ons thema en de keuze voor de essayist. Dat over het thema zo’n groot misverstand is ontstaan spijt ons zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten." 

Meest gelezen