Videospeler inladen...

Kinderen in kooien: Amerikaanse grenspolitie geeft foto's vrij van opvangcentra voor migrantenkinderen

In de VS klinkt de kritiek op de praktijk om migrantenkinderen van hun ouders te scheiden steeds luider. Het voorbije weekend kregen enkele reporters en Democratische politici toegang tot een oude supermarkt die gebruikt wordt als opvangcentrum voor kinderen die met hun ouders vanuit Mexico illegaal de VS zijn overgestoken. Foto's maken mochten ze niet, maar de grenspolitie verspreidde wel zelf een aantal foto's van de binnenkant van het opvangcentrum.

Voor een oude Walmart-supermarkt in McAllen, Texas, protesteerden het voorbije weekend verschillende tientallen mensen. Intussen verleende de Amerikaanse grenspolitie een aantal verslaggevers en Democratische politici kort toegang tot het gebouw, waar op dat moment 1.100 migranten -volwassenen en kinderen- werden vastgehouden die illegaal de grens zijn overgestoken vanuit Mexico. 

US BORDER PATROL

De bezoekers mochten geen foto's of video's maken, maar kwamen naar buiten met verhalen over kinderen die in groepen zijn opgesloten in kooien van gaas in een loods zonder ramen. Slapen doen ze op dunne matrassen, met warmhoudfolie als dekens. 

US BORDER PATROL

Deze foto's zijn door de grenspolitie zelf verspreid. Jeff Merkley, senator voor de Democraten in de staat Oregon, was een van de politici die mee naar binnen gingen. Twee weken geleden ging hij ook al eens kijken in hetzelfde centrum.

In vergelijking met die eerste keer, werd het bezoek ditmaal meer gecoördineerd, zegt hij aan de Amerikaanse zender CNN. "We zagen kinderen die werden vastgehouden in gazen kooien van 30 op 30 meter, maar het waren er veel minder dan twee weken geleden."

US BORDER PATROL

Volgens het personeel in het centrum worden mensen hier niet langer dan drie dagen vastgehouden, maar de politici spraken met mensen die hen vertelden dat ze al meer dan zeven dagen in het centrum verbleven.

US BORDER PATROL

Meest gelezen