Videospeler inladen...

Melania Trump kritisch voor verstrengde immigratiebeleid VS: "Haat het om kinderen gescheiden te zien van hun ouders"

De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft scherpe kritiek geuit op het verstrengde immigratiebeleid in de Verenigde Staten. "We moeten een land zijn dat de wetten naleeft, maar ook een land dat beleid voert met een hart", laat ze via haar woordvoerder weten. Haar kritiek komt er na de commotie over het aantal kinderen van mensen die illegaal de VS binnenkomen, bij hun ouders wordt weggehaald.

Melania Trump laat zich zelden of nooit in met de Amerikaanse politiek en doet er ook geen uitspraken over. Maar blijkbaar zit het onlangs scherp verstrengde immigratiebeleid haar hoog.

Sinds dit voorjaar geldt nultolerantie. Wie illegaal de VS in komt, wordt strafrechtelijk behandeld, als een crimineel. Dat houdt onder meer in dat kinderen bij hun ouders worden weggehaald en voor onbepaalde tijd naar opvangcentra gestuurd worden.

De voorbije weken verschenen al allerlei schrijnende verhalen in de media. Afgelopen weekend maakte het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er tussen 19 april en 31 mei, in 6 weken tijd, 1.995 kinderen van hun ouders gescheiden zijn in het grensgebied met Mexico. Bij hen zijn ook baby's en peuters. De praktijk stuit in binnen- en buitenland al op veel verzet.

We moeten een land zijn dat de wetten naleeft, maar ook een land dat beleid voert met een hart

Melania Trump

Nu laat dus ook de Amerikaanse first lady van zich horen. Via haar woordvoerder zegt Melania Trump dat de Verenigde Staten een land moeten zijn waar de wetten nageleefd moeten worden, maar ook een land dat bestuurd moet worden met een hart.

"Mrs Trump haat het om te zien dat kinderen gescheiden worden van hun ouders en ze hoopt dat beide partijen (Republikeinen en Democraten, nvr) het eindelijk eens kunnen worden over een hervorming van het immigratiebeleid", zei perschef Stephanie Grisham aan CNN.

Donald Trump: "Schuld ligt bij de Democraten"

Volgens president Donald Trump ligt de schuld voor de hele situatie bij de Democraten. "Ze kunnen de familiescheidingen stoppen door samen met de Republikeinen voor nieuwe wetgeving te zorgen", schreef hij op Twitter. De oplossing? Dat er bij de verkiezingen in november meer Republikeinen worden gekozen. "Democraten zijn goed in drie dingen: hogere belastingen, hogere misdaadcijfers en dwarsliggen. Triest!"

(lees verder onder de tweet)

"Gebruikt Donald Trump dit als hefboom om zijn zin te krijgen?"

"De Democraten noemen het immigratiebeleid schandelijk, immoreel en wreedaardig, maar ook bij de Republikeinen is er onvrede", zegt VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "Net nog verscheen een open brief van de voormalige first lady Laura Bush in The Washington Post. Het doet haar denken aan het opsluiten van Japanse kinderen en hun ouders tijdens Wereldoorlog II, wat tot grote trauma's heeft geleid. Kinderen opsluiten in tentenkampen en leegstaande supermarkten, dat doe je niet, zegt ze."

Hoe moeten we de kritiek van Melania Trump interpreteren? Is het een communicatieflater van het Witte Huis, of probeert het Witte Huis net doelbewust die kritische flank af te dekken? "Deze week zou er in de VS een stemming moeten volgen over een nieuwe, allesomvattende immigratiewet. Echt over alles, ook over het statuut van de Dreamers bijvoorbeeld, maar ook over de muur die Trump wil aan de grens met Mexico."

"Daarvoor heeft Trump miljarden nodig. Het zou kunnen dat Trump dit inzet als een soort hefboom in die onderhandelingen, dit beleid in ruil om zijn muur te kunnen krijgen. Een spel waarbij leed en pijn gebruikt worden, een politiek spel op de kap van kinderen."

“Van Vietnam geleden dat we nog betoogd hebben”

De Amerikaanse grenspolitie heeft de pers zondag kort toegang verleend tot de gebouwen en terreinen van een oud warenhuis in het zuiden van de staat Texas, waar kinderen vastgehouden worden in een gebouw afgescheiden van de ouders. Voor het gebouw protesteren honderden mensen. Ook bij een nieuw opgericht tentenkamp in El Paso, Texas, waar niet-begeleide minderjarigen worden ondergebracht, staan betogers. “Dit is niet Texas zoals ik het ken,” zegt een Texaanse vrouw. “Mijn man merkt net op dat het geleden is van Vietnam dat ik nog betoogd heb”, zegt een oudere dame. (Bekijk hieronder beelden van de betoging.)

Videospeler inladen...

Meest gelezen