Videospeler inladen...

Ook na de middag veel stakers in gevangenissen

In verschillende gevangenissen in ons land wordt gestaakt tegen het plan van minister van Justitie Geens om minimale dienstverlening in te voeren bij stakingen. Na de middag heeft de staking zich nog uitgebreid: bijna de helft van de cipiers in Vlaanderen heeft nu het werk neergelegd.

Over het hele land hebben de cipiers in de gevangenissen het werk neergelegd uit protest tegen de plannen van minister van Justitie Geens. In de loop van de morgen hebben de vakbonden het personeel geïnformeerd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen - vrijdag werd daar het voorontwerp goedgekeurd. Na de middag kwam er een nieuwe informatieronde.

Concreet garandeert de regeling dat gevangenen ook tijdens stakingen in de gevangenis hun basisbehoeften kunnen vervullen.  Een plan moet er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat er genoeg personeel is om de gevangenen twee keer per week te laten douchen. Is er te weinig personeel voorhanden dan wil de minister vanaf de tweede stakingsdag mensen kunnen opvorderen. 

Vakbonden misnoegd, acties al volop bezig

De vakbonden hadden gisteren al aangegeven dat ze zich misnoegd voelen en dat ze nu in snelheid gepakt worden door het initiatief van de minister. Ze hadden gisteren al laten weten dat ze eventuele acties van de cipiers zouden steunden. 

En die acties zijn er dus al. Tijdens de ochtendshift was er -globaal gezien- nog zo'n 74 procent van het personeel in Vlaanderen aan het werk. In Franstalig België was dat 56 procent. Na de middag zijn die cijfers nog gezakt: in Vlaanderen ging van de namiddagploeg maar 52 procent aan het werk. 

Videospeler inladen...

"Op heden stelt minister Geens zijn minimale dienstverlening voor, maar een minimale dienstverlening waarbij de gevangenis eigenlijk zoals op een gewone manier draait. Op bepaalde werkdagen slagen we er sowieso al niet in om op een normale manier te werken en nu zou dat ook op stakingsdagen moeten. Dat is bij verschillende collega’s toch een stap te ver", zegt Joachim Vermaeren van ACOD. Dat beaamt ook Filip Dudal van ACV. "De mensen zijn boos. We hadden gevreesd voor spontane acties en die zijn er gekomen."

Op bepaalde werkdagen slagen we er sowieso al niet in om op een normale manier te werken en nu zou dat ook op stakingsdagen moeten

Joachim Vermaeren - ACOD

Minister Geens: "Altijd gezegd dat deze minimale dienstverlening geen wandeling in het park zou zijn"

"Ik heb altijd gezegd dat deze minimale dienstverlening geen wandeling in het park zou worden, omdat het een erg symbolische kwestie is", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Maar ik denk dat we een zeer goed evenwicht bereikt hebben, dat wil zeggen: een minimale dienstverlening voor lange stakingen, niet voor stakingen die maar 1 dag duren. En tegelijk een garantie dat de penitentiaire bewakinsagenten statutair zullen blijven, omdat ze een gezagsfunctie uitoefenen. We zijn niet over 1 nacht ijs gegaan."

Politievakbond VSOA: "Stakingen bij politie mogelijk"

Volgens Vincent Houssin van de politievakbond VSOA is het mogelijk dat er vandaag ook een staking bij de politieagenten uitbreekt. "Als cipiers staken, moeten onze agenten het van hen overnemen. Maar we kunnen dat er niet nog eens bijnemen, we hebben al werk genoeg. Daarom geven we onze leden toestemming om te staken", zegt hij. Indien er een staking uitbreekt bij de agenten,  nemen volgens Houssin de militairen de bewaking van de gevangenen over. 

Geen nieuwe gevangenen in Sint-Gillis

Daarenboven heeft burgemeester Charles Picqué (PS) intussen beslist om geen nieuwe gedetineerden meer toe te laten in de gevangenis van Sint-Gillis. Daar zitten nu 880 mensen opgesloten terwijl er maar plaats is voor 850. Volgens Picqué moet het aantal weer onder 850 zakken, voor hij nieuwe gevangenen zal toelaten. "Gelet op de veiligheids- en gezondheidsomstandigheden zijn die 850 er al te veel. De gevangenis kan dus geen nieuwe gedetineerden meer aan." Dat er nu ook een staking is, bovenop het WK voetbal, betekent volgens Picqué een te zware belasting voor zijn politiekorps. Hij heeft daarover een brief geschreven aan minister van binnenlandse zaken Jambon (N-VA)

VIDEO: bekijk hieronder fragmenten uit "Het journaal"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen