Videospeler inladen...

NMBS staakt nog maar twee dagen in juni, geen twaalf

Van de twaalf mogelijke stakingsdagen bij het spoor blijven er voorlopig maar twee over. De aanzeggingen van de kleinere spoorvakbonden OVS en Metisp-Protect zijn geweigerd door hun werkgever HR-rail. Alleen de 48-uren staking van ACOD Spoor blijft overeind.

De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) en Metisp-Protect hadden samen negen stakingsdagen gepland, maar die aanzeggingen zijn geweigerd om procedurele redenen. Volgens hun werkgever HR-rail dienden ze meteen een stakingsaanzegging in, terwijl ze eerst een alarmbelprocedure hadden moeten  opstarten. Pas als die procedure geen resultaat oplevert, kan een aanzegging volgen.

Ondertussen heeft OVS die alarmbelprocedure opgestart. Dinsdag volgt het overleg. Metisp-Protect heeft de procedure voorlopig niet opgestart. Als de vakbonden toch nog beslissen om te staken, kan dat ten vroegste acht dagen na de onderhandelingen. Voorlopig zal alleen de socialistische ACOD actie voeren, want bestuurdersvakbond ASTB had vrijdag al zijn stakingsplannen opgeborgen. Van de twaalf mogelijke stakingsdagen bij het spoor blijven er voorlopig dus nog maar twee over.

Het protest van ASTB, OVS en Metisp heeft te maken met een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. ACOD Spoor diende een stakingsaanzegging in omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Meest gelezen