© VPRO - 2018

Nieuw op Canvas: nieuw seizoen van "Onze man in Teheran" toont het andere Iran

Correspondent Thomas Erdbrink verschijnt vanaf vanavond weer op het scherm met een nieuwe documentaireserie over Iran. Drie jaar na het eerste seizoen van “Onze man in Teheran” is het land erg veranderd. In de nieuwe, vijfdelige reeks kiest Erdbrink voor persoonlijke verhalen en een ander beeld van Iran dan we gewoon zijn. De eerste aflevering van “Onze man in Teheran” is vanaf vanavond, om 20.30 uur, te zien op Canvas.    

Correspondent Thomas Erdbrink is een van de weinige westerse journalisten in Iran. Hij is getrouwd met een Iraanse fotografe en woont en werkt al jaren in het land.  In zijn documentaire legt Erdbrink de nadruk op het verhaal van de gewone Iraniër. Hij toont een ander Iran, erg verschillend van de manier waarop het land normaal gezien in het nieuws komt. “Er is heel veel veranderd in die drie jaar. Het land is een stuk moderner geworden”, zegt Erdbrink. 

© VPRO - 2018

Iran speelt weer een rol in de zakenwereld en de gematigde Rouhani heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Er is een nucleaire deal gesloten, sancties zijn afgeschaft en weer ingevoerd. Het leven van de Iraniërs is niet meer hetzelfde als drie jaar geleden. Ze zitten op Instagram en Twitter, luisteren naar westerse muziek, gaan naar koffieshops en vrouwen dragen hun hoofddoek een pak nonchalanter. Gedwongen door een veranderde samenleving worden de regels minder streng geïnterpreteerd. 

Als Iraniër is je leven een achtbaan geworden.

Toch zijn er ook nog altijd protesten. De bikkelharde strijd tussen hervormers en religieuze hardliners blijft aanslepen. “Als Iraniër is je leven een achtbaan geworden. Het ene moment denk je dat alles beter gaat en worden sancties opgegeven. Het andere moment denk je dat er oorlog aankomt en dat je je daarop moet voorbereiden”, vertelt Erdbrink. 

Met zijn documentaire hoopt Erdbrink een andere kant van Iran in beeld te brengen.  Iraniërs voelen zich te vaak onbegrepen en niet goed weergegeven door de media. “Ofwel wordt Iran als een erg ideologisch land weergegeven in de vorm van mannen met baarden die met een vuist in de lucht “dood aan Amerika” roepen. Ofwel juist als land dat alleen maar mooie tapijtjes en lekker eten lijkt te hebben.” 

© VPRO

Op de serie van Thomas Erdbrink hebben heel wat Iraniërs positief gereageerd. Hij laat zien hoeveel samenhorigheid er is tussen de Iraanse bevolking. Maar er is ook plaats voor heikele kwesties. De journalist gaat bijvoorbeeld dieper in op de verdachte dood van een milieuactivist. “Ieder onderwerp kan aan bod komen, maar ik probeer vanuit de mensen zelf te vertrekken.” Erdbrink heeft de (persoonlijke) anekdotes ook verzameld in een bijhorend boek “Gelukkig nog altijd onze man in Teheran”.  

Deze vijfdelige reeks van de VPRO kan je van maandag 18 tot vrijdag 22 juni om 20.30 uur bekijken op Canvas en tot 18 juli op VRT NU.

Meest gelezen