Rij niet met ontbloot bovenlijf en wees op uw hoede voor dievenbendes: wat u moet weten als u naar Spanje reist

Zon, zee, sangria, paella, cultuur en natuur: veel Vlamingen voelen zich aangetrokken tot deze veelzijdige combinatie en reizen daarom graag naar Spanje. Maar waag je er niet in ontbloot bovenlijf achter het stuur, en wees toch ook maar goed voorbereid op een hittegolf.  Voor wie naar het land van flamenco en de castagnetten reist, bundelden wij enkele praktische tips en handige weetjes, in de 4e aflevering van de reeks "inpakken en wegwezen". 

Wie in Spanje de grote wegen verlaat en op smalle, bochtige wegjes terechtkomt, móét tegenliggers, toch buiten de bebouwde kom, waarschuwen met een geluidssignaal, in de praktijk is dat meestal een duw op de claxon. Opvallend: ook bij het inhalen mag je er claxonneren. Maar opgelet: in steden mag je binnen de bebouwde kom enkel claxonneren als er direct gevaar is voor een aanrijding. Ook in dorpen wordt toeteren vaak verboden, dat wordt aangegeven met een verkeersbord.

Voor de brillendragers onder ons: zorg dat je een reservebril bij je hebt, wat dat is als bestuurder in Spanje verplicht. Hetzelfde geldt voor contactlenzen en een zonnebril op sterkte. Heb je geen reservebril op zak, dan riskeer je een boete van 90 tot 300 euro.

En het mag dan soms al bloedheet zijn onder de Spaanse zon, hou als bestuurder toch maar je kleren aan.  Autorijden in ontbloot bovenlijf of topless is strafbaar, net als rijden met een arm buiten het raam. Ook wie eet, drinkt, rookt of make-up aanbrengt achter het stuur, kan op de bon geslingerd worden. 

Alert ook voor alle chillers in Spanje: passagiers die meerijden met de voeten op het dashboard ( mogelijke problemen met de airbag bij aanrijding) kunnen zich aan een boete verachten tot 100 euro. 

En tot slot: wees ook in Spanje bob. De alcohollimiet ligt er, net zoals in België, op 0,5 promille. Behalve voor bestuurders die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben,  voor hen ligt de grens op 0,3 promille. Boetes variëren van 500 euro tot 1.000 euro, een mogelijk rijverbod, of een gevangenisstraf.

Het klimaat in het land varieert van regio tot regio, maar over het algemeen mag je van warme, droge zomers spreken. Het blijft warm tot september, in sommige streken zelfs tot oktober.

Hittegolven zijn in bepaalde streken van Spanje geen uitzondering tijdens de zomer. Die komen vooral aan de Costa’s en in centraal-Spanje voor, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 graden.

Ziek worden op reis is nooit fijn. Wat je best kan meenemen naar Spanje voor jezelf en je reisgenoten is een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Deze kaart dient als bewijs en toont dat je in orde bent met je ziekteverzekering. De kaart staat op naam, je kan ze aanvragen bij je ziekenfonds.

Verder let je best op met je ziekenhuisfactuur. Zo heeft de financiële crisis in Spanje gevolgen voor toeristen die medische zorg nodig hebben, zegt de Christelijke Mutualiteit. “Omdat de overheid de ziekenhuizen laattijdig betaalt, proberen vooral privéziekenhuizen hun geld rechtstreeks bij buitenlandse patiënten te halen." Advies is dan ook: betaal er nooit de ziekenhuisfactuur. Wordt dit je toch gevraagd, neem dan meteen contact op met je ziekenfonds. 

Spanje is gekend voor zijn tapas, sangria en paella. Maar ook de Spaanse wijnen zijn intussen erg in trek (er zijn verschillende wijnroutes), of probeer eens een olijfolie-proeverij en geniet van de traditionele iberico-ham.

Een smulpaap die wat meer durft, kan zich wagen aan rauwe, gemarineerde ansjovis, een delicatesse in Spanje. Maar kijk uit als je deze lekkernij verorbert, dokters waarschuwen namelijk voor infecties die kunnen ontstaan door een parasiet die in de ansjovis kan zitten. De besmette, rauwe vis kan een maag- en darmontsteking veroorzaken. Jaarlijks zouden zo’n 8.000 mensen in Spanje de parasitaire infectie oplopen.

Spanje is een veilig land, maar zoals vaker moet je in toeristische streken op je hoede zijn voor zakkenrollers en kleine criminaliteit. Buitenlandse Zaken raadt daarom sterk aan om een fotokopie van je identiteitsdocumenten bij te houden in je hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Maar wees toch alert voor dievenbendes op de wegen, die je met een simpele tactiek om de tuin leiden: ze laten je schrikken door iets tegen je wagen te gooien. Ze doen je geloven dat er wat scheelt met je auto en proberen al gesticulerend duidelijk te maken dat je de autoweg moet verlaten. Eens je die hebt verlaten, slaan ze toe en word je bestolen.

En ook Spanje bleef de afgelopen jaren niet gespaard van terreur. Op 17 en 18 augustus 2017 vonden twee aanslagen in Catalonië plaats, op de Ramblas in Barcelona en in het kustplaatsje Cambrils. Er vielen 16 doden, onder wie een Belg, en meer dan 100 gewonden. Ook nu valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag niet uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook alert te zijn, manifestaties te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. “Houd er rekening mee dat drukbezochte plaatsen doelwit van aanslagen kunnen zijn”, staat er verder bij het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Op politiek vlak was het een bewogen jaar in Spanje. Zo probeerde Catalonië met een referendum in oktober vorig jaar onafhankelijkheid te verkrijgen, maar dat mislukte. De Spaanse regering nam de controle over de regio over, en arresteerde de politici betrokken bij de poging tot onafhankelijkheid. Ook de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont wordt door de Spaanse regering nog steeds vervolgd wegens rebellie, hij verblijft nu in ballingschap in Duitsland. Na verschillende mislukte pogingen om een opvolger aan te stellen heeft de autonome regio Catalonië sinds mei toch opnieuw een regeringsleider, Quim Torra.

Door een regeringscrisis in het land moest premier Mariano Rajoy aftreden, oorzaak was een corruptiezaak waarbij ook de conservatieve partij Partido Popular van Rajoy schuldig werd bevonden. Hij werd opgevolgd door huidig premier Pedro Sánchez, leider van de Spaanse socialisten (PSOE). 

Sánchez liet weten dat hij opnieuw gesprekken wil voeren met de Catalanen. Dat geeft ook de Basken hoop, zij willen eveneens meer autonomie voor hun regio en geloven dat er met de nieuwe premier voor hen opnieuw mogelijkheden ontstaan. In Spaans Baskenland zijn er de laatste weken regelmatig betogingen om een onafhankelijkheidsreferendum te eisen.