Premier Michel overlegt met Donald Tusk in aanloop naar Europese top

Premier Charles Michel heeft maandag Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk ontvangen voor "cruciaal" overleg in de aanloop naar de Europese top van 28 en 29 juni. Na afloop gingen beide excellenties op groot scherm naar de Rode Duivels kijken. Michel en Tusk spraken over migratie, de brexit, de verdieping van de Economische en Monetaire Unie en het Europese handelsbeleid, schreef de premier op Twitter. Hij heeft het over een "cruciaal" gesprek.

De Europese president Donald Tusk heeft vanmiddag een overleg gehad met premier Michel. De komende dagen spreekt Tusk ook nog met andere leiders in Zweden, Italië, Oostenrijk en Hongarije in de aanloop naar de komende Europese top.

Het belang van de top van eind volgende week kan moeilijk worden onderschat. Alsof het migratiedossier de relaties tussen de lidstaten nog niet genoeg onder spanning zet, kwam daar maandag nog het ultimatum bij dat de Duitse regeringspartij CSU aan bondskanselier Angela Merkel (CDU) stelde. De Beierse conservatieven willen dat Merkel op de top bilaterale akkoorden zoekt rond asiel en migratie.

Het is ook wachten op de voorstellen van Merkel en de Franse president Emmanuel Macron rond de versterking van de eurozone. Beide excellenties ontmoeten elkaar dinsdag in het Duitse Meseberg. Op de top zal volgende week ook aandacht besteed worden aan de slabakkende brexit-onderhandelingen en de handelsrelaties met de VS en andere internationale spelers.

Michel is niet de enige regeringsleider met wie Tusk een aantal pistes aftoetst. De komende dagen wordt de Pool ook in Zweden, Italië, Oostenrijk en Hongarije verwacht.

Premier Michel nam Tusk na hun werkvergadering mee naar Watermaal-Bosvoorde, waar ze op een groot scherm de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het WK voetbal volgden. Ze waren er getuige van hoe Lukaku en co. een onmondig Panama met 3-0 in de pan hakten.

Meest gelezen