© VRT - Joost Joossen

Ruud Hendrickx: "Spellingcommissie gaat dt-regel niet snel op de schop gooien"  

Ruud Hendrickx, de taaladviseur van de VRT, denkt niet dat de dt-regel snel zal verdwijnen. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Schrijfster Kristien Hemmerechts verkondigde dat gisteren in "De zevende dag".  

"Ik denk in alle eerlijkheid trouwens dat -dt gaat verdwijnen", stelde Hemmerechts gisteren. "Ik heb nu al studenten die gewoon systematisch d schrijven, bijvoorbeeld hij antwoord met een d. Ik denk dat heel wat dingen die wij nog altijd heel belangrijk vinden, pakweg over 10 of 20 jaar compleet verdwenen zijn."

Taaladviseur Ruud Hendrickx denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. Hij benadrukt dat er om te beginnen twee dingen zijn die we uit mekaar moeten halen.

"Je hebt aan de ene kant de grammatica waarbij je hoort dat er soms een t- of een d-achtige klank aan een woord toegevoegd wordt. Het duurt iets langer dan 10 jaar om dat te veranderen. Ik kan me niet inbeelden dat je de verleden tijd "speelde" gaat verwijderen. Kristien heeft het over de manier waarop we die grammaticale regels weergeven in spelling en dat is een heel andere kwestie. Of die gaat veranderen, weet ik zeker niet." 

"Elke generatie kan regels leren als ze goed worden uitgelegd"

Volgens Hendrickx zit het probleem met de dt-regel vooral in de manier waarop die wordt aangebracht. "Ik denk dat elke generatie die regels kan leren als ze goed worden uitgelegd. Eigenlijk zouden we in veel gevallen niet mogen spreken over de dt-regel. Daardoor is een leerling compleet in de war. De uitgang -dt bestaat niet. Een werkwoord kan eindigen op een d of op een t. Het is eigenlijk een vrij simpele regel."

Het probleem ligt bij veel mensen zo gevoelig omdat we volgens Hendrickx  allemaal zoveel moeite gehad hebben om het te leren. "Iedereen moet het nu maar doorstaan. Er zijn trouwens veel van die kwesties in onze spelling: ei/ij, ou/au." 

In veel gevallen zouden we niet mogen spreken over de dt-regel. Daardoor is een leerling compleet in de war. 

"De regels van de taal veranderen niet", benadrukt Hendrickx. "Het enige wat we willen doen, is weer gaan morrelen aan de spellingregels. En net dan roept iedereen altijd: blijf daar af. Doe het dan zeker in dit geval. Je hebt veel logisch inzicht nodig om werkwoordspelling goed te doen, maar je maakt het zó ingewikkeld als je die regel gaat afschaffen. Bijvoorbeeld: stel dat we vinden altijd op dezelfde manier zouden schrijven: ik vind, hij vind. Wat doe je dan met hij loopt? Daar hoor je duidelijk die -t."

"Spellingcommissie gaat geen revolutie ontketenen"

Conclusie? "Ja, er zijn een heleboel mensen die op dit moment moeite hebben met werkwoordspelling. Maar als je als ingenieur een brug kunt bouwen, kun je ook een dt-regel onder de knie krijgen. Lever een klein beetje inspanning, zo moeilijk is het allemaal niet."

De spelling is het terrein van de Nederlandse Taalunie, het samenwerkingsverband tussen Vlaanderen, Nederland en Suriname. "Ik denk niet dat de spellingcommissie over 5 jaar een revolutie zal ontketenen door de dt-regel zoals we die nu kennen op de schop te gooien. Ik denk dat dan, zoals we in Vlaanderen zeggen, het kot te klein zal zijn." 

Herbeluister het gesprek met Ruud Hendrickx:

Een handig hulpmiddel om de dt-regel te onthouden is het zinnetje: "Ik drink nooit t(hee), jij drinkt thee - drink jij thee?" Kies bij twijfel een standaardwerkwoord zoals drinken of lopen dan hoort u ook meteen wat het moet zijn. 

Een kijktip van Ruud uit het archief: "Man over woord: dt-test"

Meest gelezen