AP2006

Spaanse regering wil stoffelijke resten Franco weghalen uit mausoleum

De nieuwe Spaanse regering wil de stoffelijke resten van de fascistische oud-dictator Francisco Franco weghalen uit het mausoleum van de "Valle de los Caïdos". Volgens vicepremier Carmen Calvo bestaat daarvoor al een meerderheid in het parlement.

Vorig jaar al hadden 198 van 350 de parlementsleden gevraagd om de stoffelijke resten van Franco te verplaatsen, maar ze stootten toen op een weigering van de regering van toenmalig premier Mario Rajoy. Diens Partido Popular is de politieke erfgenaam van de Alianza Popular van Manuelo Fraga Iribarne, zelf nog minister onder Franco. De nieuwe socialistische premier Pedro Sanchez had al te kennen gegeven te willen doorzetten om van de "Valle de los Caïdos" (Vallei der Gevallenen) een plaats van verzoening te maken.

De Vallei der Gevallenen werd in 1959 geopend door Franco zelf. De bouw van het megalmomane herdenkingsoord was trouwens ook al omstreden: zo is er discussie over het aantal dwangarbeiders dat is ingezet bij de bouw en over het aantal slachtoffers dat daarbij is gevallen.

In de rotsen van de Vallei is een gigantische basiliek uitgehouwen. Daarvoor is zo'n 200.000 ton graniet uitgehakt of met dynamiet opgeblazen. Op de rotsformatie prijkt een 150 meter hoog kruisbeeld.

Onverwerkt verleden

Officieel is de Valle de los Caïdos een monument ter ere van de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. 46.000 mensen liggen er begraven. Onder hen ook republikeinen, voor zover kon worden aangetoond dat ze katholiek waren. In realiteit was de vallei uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor fascisten, waar ook Franco zelf begraven ligt. Elk jaar komen fascistische groeperingen de dictator op zijn sterfdatum eren.

Tot op vandaag blijft de burgeroorlog een stuk onverwerkt verleden in Spanje. De socialistische regering wil de Vallei der Gevallenen nu transformern tot een oord van erkenning en herdenking voor alle Spanjaarden. 

Meest gelezen