Videospeler inladen...

Björn Soenens over migranten­kinderen in VS: "Absolute pr-ramp voor de regering-Trump"

"De Verenigde Staten zullen geen migrantenkamp worden." Met deze woorden heeft de Amerikaanse president Donald Trump het nultolerantiebeleid aan de Mexicaans-Amerikaanse grens verdedigd. De regering-Trump ligt zwaar onder vuur voor haar behandeling van migranten die illegaal de VS zijn binnengekomen. Kinderen worden gescheiden van hun ouders en vastgehouden in opvangcentra. "Een absolute pr-ramp voor de Amerikaanse regering", zegt correspondent in de VS Björn Soenens. 

Sinds de Amerikaanse regering zes weken geleden haar nultolerantiebeleid invoerde tegenover migranten die illegaal vanuit Mexico de grens zijn overgestoken, zijn 2.000 kinderen gescheiden van hun ouders. De praktijk stuit op hevig verzet in binnen- en buitenland.

De beelden van kinderen in kooien, de schrijnende verhalen van baby's die verschoond moeten worden door andere minderjarigen, omdat hun ouders niet bij hen zijn: correspondent in de Verenigde Staten Björn Soenens spreekt van "een absolute pr-ramp voor de regering-Trump".

Politieke druk wordt opgevoerd

De politieke druk wordt opgevoerd, de Democraten trekken hard van leer tegen wat ze "harteloze praktijken" noemen, en ook binnen de Republikeinse partij krijgt de aanpak tegenkanting. "De dam is doorgebroken, nu zal het niet meer stoppen voor ze iets aan dit beleid doen", zegt Soenens.

De schrijnende toestand van de van hun ouders gescheiden kinderen wordt door Trump als hefboom gebruikt om zijn wetgeving over migratie, waaronder de beruchte bouw van de muur, door het Congres te krijgen. "Ik zie dit ook niet graag gebeuren, maar we kunnen niet anders" is de redenering van Trump. 

De president had het vandaag over een "trieste" situatie, die weliswaar "snel" geregeld kan worden als het Congres instemt met zijn wetgeving over migratie. Trump legt de schuld bij de Democraten, die volgens hem elke stap vooruit in de hervorming van de migratiewetgeving blokkeren. 

Hoog politiek spel op de kap van kinderen

Zijn keiharde immigratiepolitiek zal hij niet opgeven. Dat bevestigde Trump vandaag nog, verwijzend naar Europa, dat wat hem betreft niet als voorbeeld mag dienen. "Wat er in Europa met migratie gebeurt, willen we bij ons niet zien gebeuren", zegt Trump. Volgens hem maakte Europa een grote fout door "miljoenen mensen binnen te laten". 

Kinderen worden gebruikt als cement bij de bouw van de muur

De Amerikaanse regering speelt nu hoog politiek spel op de kap van kinderen, zegt Björn Soenens. "De kinderen worden gebruikt als een soort cement bij de bouw van de muur met Mexico. Trump wil miljarden voor de bouw van de muur. Eenmaal die er staat, zijn praktijken als deze (met kinderen die van hun ouders worden gescheiden) niet meer nodig, want dan zullen er geen gezinnen meer de grens over proberen te raken."

Kan er compromis komen zonder dat Trump gezichtsverlies lijdt?

Hoe geraakt de regering-Trump uit deze situatie? En, vooral, hoe geraken de kinderen uit deze situatie? "Er zal water bij de wijn moeten worden gedaan als ze een grote immigratiewet willen goedkeuren", zegt Soenens.

"Alles hangt aan alles vast. De Dreamers hebben ook nog altijd geen statuut. De deadline was begin maart, we zijn intussen al half juni. Men wil alles regelen: een status voor de Dreamers, men wil veel geld voor de muur, men wil legale immigratie tegenhouden. Als hij daar water bij de wijn kan doen, zal hij meteen zeggen: we scheiden die kinderen niet meer van hun ouders, dat beleid zal worden stopgezet. De vraag is alleen:  Kan zo'n compromis worden gesloten? En kan dat gebeuren zonder dat de president zijn gezicht verliest?"

Meest gelezen