Videospeler inladen...

Hoogste aantal vluchtelingen ooit wereldwijd: "Elke twee seconden moet iemand vluchten"

Het aantal vluchtelingen wereldwijd heeft een nieuw record bereikt. In 2017 waren er namelijk meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht, dat blijkt uit een nieuw rapport van de VN. Het is het vijfde jaar op rij dat het aantal vluchtelingen stijgt. De crisis in Congo, de oorlog in Zuid-Soedan, en de vlucht van honderdduizenden Rohingya vluchtelingen uit Myanmar veroorzaken mee de stijging, meldt de VN.

Morgen is het Wereldvluchtelingendag. Naar jaarlijkse gewoonte presenteert de VN cijfers over de wereldwijde vluchtelingensituatie, ze doen dit in het nieuwe “Global Trends“ rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

 Elke twee seconden moet er een mens vluchten

UNHCR

Eind 2017 waren er 68.5 miljoen mensen op de vlucht, nog nooit was het aantal vluchtelingen zo hoog. In het jaar 2017 alleen al zijn er 16.2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Gemiddeld slaan er dus elke dag 44.500 mensen op de vlucht. Of elke twee seconden moet er een mens vluchten.

(lees verder onder de grafiek)

Tanzania
© UNHCR/Georgina Goodwin

"Eén op 110 mensen is op de vlucht"

Maar lang niet alle mensen die vluchten steken de grenzen van hun land over. Integendeel, de meerderheid van die 68 miljoen vlucht in eigen land. Zo'n 40 miljoen mensen zijn daardoor binnenlands ontheemd.

Diegenen die wel hun land ontvluchten voor conflict of vervolging waren vorig jaar met 25.4 miljoen. Wat wijst op een stijging van 2.9 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder. 

(lees verder onder de grafiek)

Het is de hoogste jaarlijkse stijging ooit die werd opgetekend door de vluchtelingenorganisatie van de VN. Het levert de trieste balans op dat van onze wereldbevolking één op de 110 mensen op de vlucht is .

Ook het aantal asielzoekers, die wachten op de uitkomst van hun asielprocedure, is met 300.000 gestegen naar 3.1 miljoen mensen. 

"Meerderheid afkomstig uit vijf landen"

De meerderheid van alle vluchtelingen, ongeveer twee derde, is afkomstig uit slechts vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië. Volgens de VN zou het einde van één van deze conflicten in deze regio's al een zeer grote positieve impact hebben op de vluchtelingensituatie. 

(lees verder onder de grafiek)

Een andere schrijnende vaststelling is dat de meeste vluchtelingen erg jong zijn, 53 procent zijn namelijk kinderen. Bovendien reizen vele van deze kinderen gescheiden van hun familie of zelfs helemaal alleen.

Een ander opvallend punt wat blijkt uit het rapport is dat de meeste vluchtelingen in stedelijk gebied wonen en niet zoals vaak gedacht in vluchtelingenkampen of op het platteland. 

(lees verder onder de foto)

Bangladesh, Rohingya
© UNHCR/Andrew McConnell

"Turkije vangt meeste vluchtelingen op"

Het rapport toont dat de meerderheid van de vluchtelingen niet wordt opgevangen in het Westen, maar dat 85 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in laag-en middeninkomen landen. Met Turkije op kop.

Zo vangt Turkije het meeste aantal vluchtelingen ter wereld op, zo'n 3.5 miljoen. De top vijf landen die het grootste aantal vluchtelingen opvangen zijn: Turkije, Pakistan, Uganda, Libanon en Iran. "Verschillende van deze land hebben zelf met armoede te kampen en krijgen weinig hulp bij de opvang", stelt de VN. Verder valt op dat de verdeling wereldwijd absoluut niet gelijk verspreid is. Je ziet dat 63 procent van alle vluchtelingen slechts in 10 landen wordt opgevangen.

Europa vangt 11 procent van alle vluchtelingen op. Het Europese land dat het meeste vluchtelingen opvangt is Duitsland, met bijna één miljoen vluchtelingen. "De perceptie die leeft dat veel vluchtelingen vooral worden opgevangen door Europa klopt niet", aldus de VN.

(lees verder onder de foto)

Duitsland, asielzoeker Somalië
© UNHCR/Christian Mang

"Weinig vooruitgang vredesproces"

De grootste oorzaken waarom mensen vluchten zijn oorlog en conflict. "Maar er is weinig zichtbare vooruitgang in de vredesprocessen", meldt de VN verder. Zo veroorzaakt de crisis in Congo, de oorlog in Zuid-Soedan, en de vlucht van honderdduizenden Rohingya vluchtelingen uit Myanmar mee de stijging dit jaar.

Ongeveer vijf miljoen mensen konden wel terugkeren naar huis, de meerderheid daarvan waren mensen op de vlucht in eigen land. Maar VN geeft aan dat er ook mensen teruggekeerd zijn onder dwang, of dat ze zijn moeten terugkeren naar een onstabiele situatie. 

(lees verder onder de foto)

Nigeria
© UNHCR/Rahima Gambo

“Globale aanpak nodig”

 Maar de VN heeft ook hoop. “We staan op een keerpunt", zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. "Het succesvol aanpakken van gedwongen ontheemding vraagt om een nieuwe en globale aanpak, zodat landen en gemeenschappen er niet alleen voor staan."

Grandi heeft het over het “Global Compact on Refugees” dat voor verandering moet zorgen. "Het is een plan waarbij veertien landen zoals Mexico, Guatemala, Rwanda, en Zambia zich engageren. Maar ook bedrijven en andere instanties bundelen de krachten en zoeken samen naar een nieuwe manier om met deze vluchtelingsituatie om te gaan", weet Vanessa Saenen van UNHCR.

In september wordt het plan voorgesteld. Grandi vraagt nu aan de VN-lidstaten om het plan mee te ondersteunen.  “Niemand kiest ervoor om een vluchteling te worden, maar we hebben wel de keuze hoe we hen helpen.”

Niemand kiest ervoor om vluchteling te worden, maar we hebben wel de keuze hoe we hen helpen 

Filippo Grandi
Venezolanen in Brazilië
© UNHCR/Reynesson Damasceno

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen