Flip Franssen

VUB lanceert nieuw fonds voor borstkankeronderzoek

Yamina Krossa, oprichtster van de vzw Benetiet, bundelt haar krachten met de VUB. Samen lanceren ze het nieuwe VUB-Yamina Krossa Fonds voor onderzoek naar borstkanker. In eerste instantie zal het fonds het onderzoek van Damya Laoui financieren. Zij werkt aan een lichaamseigen vaccin -op maat- dat moet verhinderen dat kanker opnieuw uitzaait.

Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 Belgische vrouwen borstkanker. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ieder jaar beslissen ongeveer 1.500 vrouwen om na een borstamputatie een borstreconstructie met eigen weefsel te ondergaan.

 "De strijd tegen borstkanker blijft een prioriteit", zegt Yamina Krossa, die mee haar naam geeft aan het nieuwe fonds. Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte ze in 2015 een campagne om te ijveren voor de volledige terugbetaling van reconstructies bij patiëntes. Daarvoor richtte ze de vzw Benetiet op.

In 2016 boekte Krossa resultaat. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kwam tot een akkoord met de plastisch chirurgen voor de terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Dankzij dat akkoord zijn de kosten voor deze ingreep serieus ingeperkt voor de patiënt.

Krossa bundelt voortaan de krachten met de VUB. De vzw Benetiet is opgeheven, de resterende middelen worden ter beschikking van de VUB gesteld en opgenomen in het fonds. "De strijd voor de terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel mag dan gestreden zijn, de strijd tegen borstkanker gaat onverminderd door", zegt Krossa.

Damya Laoui: onderzoek naar kankervaccin op maat

De eerste begunstigde van het VUB-Yamina Krossa Fonds wordt Damya Laoui. Zij leidt het onderzoeksteam Tumorimmunologie aan de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Laoui werkt aan een vaccin dat patiënten met kanker moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor. Dit vaccin is gebaseerd op lichaamseigen immuuncellen die zich in de tumor bevinden.  

Met andere woorden: het eigen afweersysteem wordt ingezet om te voorkomen dat de kanker niet uitzaait of terugkomt. Dat kan niet alleen veel levens redden, maar heeft ook minder bijwerkingen dan huidige methoden. Laoui wil de resultaten uit het lab nu vertalen naar de kliniek. Ze hoopt binnen een paar jaar te kunnen beginnen met klinische studies.

Het werk van Damya Laoui gooit internationaal hoge ogen. Onlangs werd ze door New Scientist Nederland uitgeroepen tot het Wetenschapstalent van 2018. En vorig jaar plaatste het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS haar op de shortlist Innovators Under 35.

Het VUB-Yamina Krossa Fonds wordt vanavond voorgesteld in aanwezigheid van minister Maggie De Block, Yamina Krossa en Damya Laoui.

Meest gelezen