Waterloosteek van Napoleon geveild

Een tweekantige hoed van Napoleon  is verkocht voor 350.000 euro op een veiling in Lyon, precies 203 jaar na zijn nederlaag in Waterloo op 18 juni 1815.

Napoleon zou 120 hoeden hebben versleten; op elk tijdstip kon hij uit 12 stuks kiezen. Vooral zijn "bicorne", een zwarte tweekantige steek, werd wereldberoemd; hij droeg de punten opzij. Er zouden er nu nog 19 bestaan.

Het exemplaar dat te koop werd aangeboden bij veilinghuis De Baecque in Lyon zou van het slagveld in Waterloo zijn gerecupereerd door de Nederlandse edelman Van Zuijlen van Nyeveldt. Exact 203 jaar geleden, op 18 juni 1815, beet de Franse keizer  Napoleon Bonaparte in het zand  in Waterloo. Zijn Franse leger werd verslagen door Britse en andere troepen onder bevel van de hertog van Wellington en door een Pruisisch leger.

Kleding en uitrusting van Napoleon zijn erg gegeerd. De rode mantel die hij in Waterloo om de schouders had zit in de collectie van de Britse koningin Elisabeth. De koper die 350.000 euro veil had voor de hoed in Lyon is een privéverzamelaar.  

Meest gelezen