Zware hinder bij De Lijn deze week

Het net van De Lijn zal deze week zware hinder ondervinden. Vakbonden ACOD en ACLVB organiseren infomomenten voor hun personeel, waardoor ze een halve dag niet aan de slag zullen gaan. De hinder blijft wel beperkt tot één dag per provincie. Morgen begint het in Antwerpen.

ACOD en ACLVB vertegenwoordigen samen meer dan de helft van het personeel van De Lijn. Als zij het werk neerleggen, zal er dus ook grote hinder ontstaan. “Meer dan de helft van de lijnen zal niet op het geplande uur rijden”, voorspelt Antwerps ACOD-secretaris Geert Vermunicht. Niet alleen bestuurders, maar ook loketbedienden, controleurs en andere medewerkers zullen een halve dag afwezig zijn.

Belangrijk is dat het niet om een gewone staking gaat. De bonden organiseren een infomoment over de plannen van ‘De Lijn 2020’. De directie keurde een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst goed met de christelijke vakbond ACV, maar ACOD en ACLVB zijn het niet eens met die plannen. “Ze willen 40 miljoen besparen en het personeel kan ervoor opdraaien, er moeten 286 mensen vertrekken”, fulmineert Vermunicht.

Voor of na het infomoment gaat het personeel weer aan de slag. “Ze krijgen een halve dag stakersvergoeding om naar de vergadering te komen. Wij verwachten dat ze het ander deel van hun shift wel op post zijn.” Morgen is Antwerpen de eerste provincie waar de vergaderingen plaatsvinden. Woensdag is het de beurt aan West-Vlaanderen, donderdag aan Oost-Vlaanderen en ten slotte vrijdag aan Limburg. Voor Vlaams-Brabant is voorlopig geen datum gepland.

Meest gelezen