"Mensen tegenhouden aan de grens, dat kan niet zomaar"

Als er begin juli geen Europees akkoord komt over de migratieproblematiek, dan gaan de Duitsers mogelijk van start met grenscontroles om vluchtelingen en migranten terug te sturen. Dirk Van Den Bulck, commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, heeft zo zijn twijfels over de juridische haalbaarheid van die maatregel.

"Zonder meer iedereen tegenhouden aan de grens, dat kan niet zomaar, er zijn bepaalde procedures die je moet volgen", zegt Van Den Bulck in "De ochtend" op Radio 1.  "Je kan die mensen wel terugsturen naar andere EU-landen, maar daarvoor moet je wel een Europese regelgeving hebben", meent Van Den Bulck.

Stel dat Duitsland vanaf 1 juli kiest voor de lijn van CSU-topman Seehofer om vluchtelingen terug te sturen, wat zijn dan de gevolgen voor België? Volgens Van Den Bulck zou het perfect kunnen dat er dan net minder asielzoekers en vluchtelingen in België geraken. "Mogelijk gaat men dan minder naar Duitsland en zoekt men andere wegen, al blijft dat altijd een beetje koffiedik kijken", meent Van Den Bulck.

Het idee om de opvang van toekomende asielzoekers te organiseren in kampen of landen buiten de EU is Van Den Bulck genegen. "Dat kan nu al binnen het huidige juridische kader van Europa, maar dan nog moet je altijd kijken naar het realisme en de efficiëntie van die maatregel", zegt de commissaris-generaal.

Dirk Van Den Bulck erkent dat het Europees systeem op dit moment onder druk staat. "Ik hoop van harte dat men eruit komt, want de uitdagingen zijn bijzonder groot. Het is nu een kwestie van het systeem verder te verbeteren en daar is men mee bezig", zegt hij in "De Ochtend."

Solidariteit is nodig, ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan

Werner Van Den Bulck

Volgens Van Den Bulck is het echt nodig dat het systeem van solidariteit verder wordt uitgewerkt.  Hij heeft het over een "Marshall"-plan waaraan gewerkt moet worden. In dat plan moet voor hem de (globale) aanpak van illegale migratie en smokkelnetwerken verbeterd worden. "Dan denk ik aan nog meer hulp aan de opvang in landen waar de meeste vluchtelingen verblijven", aldus Van Den Bulck.

Beluister hier het integrale interview

Meest gelezen