Animal Rights filmt opnieuw dierenleed in pluimveesector

Er zijn opnieuw beelden opgedoken van dierenmishandeling in de pluimveesector. Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercover bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vangen en laden van kippen voor transport naar de slachthuizen. Op de beelden is te zien hoe medewerkers van het bedrijf de dieren hardhandig aanpakken.

Een medewerker van Animal Rights werkte in de periode januari 2018 tot mei 2018 een twintigtal keren undercover bij het grootste pluimvee-servicebedrijf van België. Als medewerker in een vangploeg moest hij bij kippenbedrijven duizenden vleeskuikens vangen en in containers stoppen voor transport naar de slachthuizen. Met een verborgen camera filmde hij de behandeling die de dieren ondergaan.

De undercoverbeelden werden gemaakt op een tiental verschillende kippenbedrijven in Vlaanderen en Wallonië. “Overal werd hetzelfde dierenleed vastgelegd”, zegt Benoit Van den Broeck van Animal Rights. “Vleeskuikens komen onder de containers terecht, worden geschopt, worden ruw bij elkaar gegraaid en hardhandig in containers gesmeten. Daarbij worden regelmatig vleugels en poten gebroken.”

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil bekijken of het bedrijf zijn afspraken nagaat. Vorig jaar zat hij al samen met de sector en werd er een actieplan opgelegd.

Bij het betrokken pluimvee-servicebedrijf was niemand bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen