Videospeler inladen...

Beslis zelf waar de verkiezingen in jouw gemeente over moeten gaan en deel jouw idee op jijkiest.be

Op 14 oktober trekken we met zijn allen naar de stembus voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. Naar aanleiding hiervan lanceert VRT NWS in samenwerking met alle netten van de VRT de site “Jij Kiest”. Op jijkiest.be kan je door middel van een foto of een video een voorstel doen om iets te veranderen in jouw stad of gemeente.

Met “Jij Kiest” wil de VRT het signaal geven dat het niet de media of de politici zijn die bepalen waar de lokale verkiezingen over moeten gaan, maar dat elke burger dat moet kunnen. Daarom hebben we een platform gebouwd waarop iedereen dat ook kan doen.

Kortom: heb jij ook een idee om het leven in jouw stad of gemeente aangenamer te maken? Wil jij het verschil maken in jouw stad of gemeente? Wil jij daar mee de agenda bepalen? Doe dan zelf een voorstel op jijkiest.be, zoek zo veel mogelijk steun en bepaal mee waarover de verkiezingen in jouw stad of gemeente moeten gaan.

Hoe werkt het?

Om deel te nemen, moet je inloggen met je VRT-profiel, zodat alles conform de privacywetgeving gebeurt en misbruik wordt uitgesloten. Op de homepage vind je een overzicht van alle nieuwe voorstellen, chronologisch gerangschikt. Vervolgens kan je filteren op een gemeente of op een thema.

Je kunt vanzelfsprekend ook zelf een voorstel doen voor jouw stad of gemeente. Als je er een foto of een filmpje (maximaal 50 megabyte) aan toevoegt, heeft je voorstel meer kans om opgemerkt te worden. Dat is belangrijk, want je kunt elk voorstel upvoten (duim omhoog) of downvoten (duim omlaag). Hoe meer reactie je voorstel dus losweekt, hoe meer kans dat je iets strafs in gang kunt zetten en dat het in september en oktober op de tafel van de politici belandt. 

Enkele spelregels

We verwachten van iedereen die een voorstel wil lanceren, dat je dat op een “gepaste” manier doet. Je weet wel: niet schelden, niet beledigen, geen ongepast taalgebruik, geen persoonlijke aanvallen, geen ongewenste foto’s of video’s,…

  • Haatdragende, racistische of andere boodschappen die juridisch strafbaar zijn, worden verwijderd.
  • Plaats geen reclame en/of spam.
  • Schend niemands privacy.
  • Flooding (zinloos herhalen) of trolling (provoceren van andere gebruikers) wordt niet toegestaan.

We willen zo weinig mogelijk tussenbeide komen. Voorstellen die één van bovenstaande regels met de voeten treden, worden verwijderd door onze redactie. Je kunt ook zelf een idee als "ongepast" signaleren, maar het voorstel wordt pas effectief verwijderd na nazicht door onze redactie en als er effectief sprake is van bovenstaande regels die geschonden worden. Je kunt je gepubliceerde voorstel niet zelf wijzigen of verwijderen. Als je alsnog je voorstelt wil verwijderen, neem dan contact op met onze redactie via jijkiest@vrt.be.

En, last but not least. Beste politici, wees sportief en laat de burgers – jullie kiezers – aan het woord. Het is aan jullie om het gepaste gevolg te geven aan de voorstellen die via "Jij Kiest" binnenkomen.

Meest gelezen