Burgemeester Herstappe stapt uit eenheidspartij na woelige gemeenteraad

De burgemeester van Herstappe stapt uit de eenheidspartij van de gemeente. Dat heeft hij beslist na een woelige gemeenteraad. De verwijten vlogen er over en weer na een anonieme brief die zegt dat enkele inwoners van Herstappe helemaal niet in de gemeente wonen. In een reactie had de burgemeester enkele raadsleden persoonlijk aangevallen en die pikten dit niet.

Het zit er bovenarms op in Herstappe. Claudy Prosmans, de burgemeester stapt er uit de partij Gemeentebelangen, de eenheidslijst van Herstappe. Prosmans nam het besluit na de gemeenteraad gisterenavond. Daar ging het fel aan toe tijdens een discussie over de zogenaamde ‘domiciliefraude’.

Vorige week raakte bekend dat een anonieme briefschrijver of –schrijfster 8 gevallen van domiciliefraude heeft aangeklaagd bij de politie, de provinciegouverneur en bij burgemeester Claude Prosmans. Herstappe is de gemeente met het kleinste aantal inwoners in België. Volgens de briefschrijver/-schrijfster zouden 8 Herstappenaren niet in de gemeente zelf wonen maar er wel een adres hebben. 8 is het equivalent van bijna 10 procent van de bevolking.

De briefschrijver/-schrijfster noemt in de brief geen namen, maar bij de geviseerden is de schepen van Cultuur, Jeugd en Sport Tanja Bellefroid. Die ontkent. "Ik woon met mijn dochter in Herstappe", zei ze vorige week aan Het Belang van Limburg. Hoe dan ook is er onrust. "Fijn is het niet. Iedereen kijkt naar iedereen. Ineens is er veel wantrouwen."

Na 24 jaar heb ik de handdoek in de ring gegooid. Het moest er eens van komen.

Claudy Prosmans, burgemeester Herstappe

Burgemeester Claude Prosmans verklaarde vorige week ook in Het Belang van Limburg het kotsbeu te zijn en dreigde ermee op te stappen: "Ik ben het kotsbeu. Ik denk er hardop aan om volgende maandag mijn ontslag te geven aan onze Herstapse partij Gemeentebelangen."

En dat is dus gisteren gebeurd. Toen dat punt op de gemeenteraad aan bod kwam, begonnen de raadsleden elkaar verwijten te maken. De situatie is uit de hand gelopen, geeft Prosmans toe: "Van het een komt het ander, het is een spijtige zaak, maar na 24 jaar heb ik de handdoek in de ring gegooid. Het moest er eens van komen."

Een eenheidslijst zit er nu niet meer in

Claudy Prosmans, burgemeester Herstappe

Prosmans zetelt voortaan als onafhankelijke, maar blijft wel burgemeester. Hoe het verder moet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober is niet duidelijk. Maar van een eenheidslijst in Herstappe zal er geen sprake meer zijn.

"Een eenheidslijst zit er nu niet meer in”, zegt Prosmans. “Het gaat altijd over postjes en wat je dan allemaal naar je hoofd krijgt geslingerd."

Samen met Prosman stapte ook nog raadslid Lode Cloes uit de partij Gemeentebelangen.

Meest gelezen