Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Dit keer gaat Trump geen zielen winnen, dit is een stap te ver"

Donald Trump is een brug te ver gegaan door migranten en hun kinderen uiteen te laten halen. In een post op zijn Facebookpagina schrijft onze Amerikacorrespondent Björn Soenens dat de president zijn hand overspeelt: "Dit is een humanitaire en politieke crisis. En vooral een ethische crisis."

Videospeler inladen...

"Onder de vorige president Barack Obama zijn kinderen nooit gescheiden geweest van hun ouders", zo vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens in 'Het Journaal'. Hij legt uit dat de huidige Amerikaanse president Donald Trump zich door de beelden van kinderen in vluchtelingenkampen, gescheiden van hun ouders die zijn gearresteerd, bijzonder onpopulair in eigen land aan het maken is. "Uit een opiniepeiling blijkt dat bijna zeventig procent van de Amerikanen 'neen' zegt tegen dit beleid."

"Onmenselijkheid bestaat", zo schrijft Soenens verder op zijn Facebookpagina. "Mensen verlaten nooit zomaar hebben en houden. Ze vluchten voor geweld, voor een miserabel en armoedig leven. Illegaal de grens oversteken is fout en een misdaad in Amerika, maar niemand doet dit zomaar."

"De Republikeinse Senator John McCain noemt het scheiden van ouders en kinderen aan de grens een affront voor het fatsoen van Amerika. Kinderen worden politiek als pasmunt gebruikt om een muur te krijgen van het Congres. Het is een stap te ver. Dit is een humanitaire en politieke crisis. En vooral een ethische crisis."

Harteloos

"De onschuld van kinderen contrasteert enorm met de wreedheid van volwassenen, in voorliggend geval de regering-Trump", aldus Soenens. "Het lijkt wel wreedheid van staatswege. Door nagenoeg iedereen wordt de scheiding van kinderen van hun ouders, ook al gaat het om mensen zonder papieren, of asielzoekers, als extreem harteloos beschouwd. Zelfs alle nog levende First Lady’s, inclusief mevrouw Melania Trump, noemen dit beleid een grens voorbij, een morele grens. Van kinderen blijf je af."

"Dit beleid wakkert nog meer verdeeldheid aan, nog meer haat tegen “de ander”. Het is een beleid van angst aanjagen, terroriseren, en het is ronduit wreed. Deze keer gaat Donald Trump hier geen zielen mee winnen, of zijn basis niet uitbreiden. Zelfs in zijn eigen partij steekt een storm van protest op. Zelfs voor medekerkgangers van Justitieminister Jeff Sessions is de maat vol. Ze dienden een klacht tegen hem in."

Het Katrina van Trump?

"Sommigen stellen dat dit beleid het Katrina kan worden van Donald Trump. De brug te ver. Het verschil met de echte Katrina? Dat was een natuurramp en een onvoorstelbare knullige en ontoereikende reactie van de Amerikaanse overheid met president George W. Bush aan het hoofd."

"Deze keer, bij Trump, gaat het over zelfgekozen beleid. Zelfgekozen wreedheid. Geen enkele empathie. Zonder inlevingsvermogen voor de angst van ouders en kinderen die uit elkaar worden gerukt, zonder nieuws over waar ze zijn of hoe ze het stellen."

Fake news

"Het is overigens quatsch en fake news als de president beweert dat hij de wet volgt. Het uiteenhalen van kinderen en ouders staat namelijk nergens in de Amerikaanse wet. Dat hebben verschillende factcheckers de afgelopen dagen voldoende uitgevlooid."

"Dat is niét zo. Het is fake news als de president beweert dat immigranten in de VS -al dan niet legaal - meer misdaden plegen. Elke statistiek spreekt dat tegen. Het is een leugen. Nee, bij de mensen die de grens oversteken zitten niet vooral dieven en moordenaars, zoals de president beweert. Het zijn vooral dromers. Dromers van een Amerikaanse droom."

"Immigranten plegen juist minder misdaden, omdat ze net dromen van een beter leven, een leven van hard werk in Amerika, het beloofde land. Amerika is gebouwd op immigranten. Amerika heeft de immigranten nodig om zijn economische groei te ondersteunen en zijn sociale zekerheid. Dat zijn de feiten. Ik zie het elke dag in mijn buurt, waar 180 nationaliteiten naast elkaar leven, hun tering en nering doen."

Meest gelezen