AFP or licensors

Drie Nederlanders aangehouden die mogelijk banden hebben met IS-terreurcel

DNA-sporen van de drie mannen zijn gevonden op een groot wapenarsenaal in Argenteuil, bij Parijs. Het is nog onduidelijk wat hun precieze link is met de wapens. 

De aanhouding van de drie mannen heeft te maken met het onderzoek naar Reda Kriket. Die werd opgepakt op 24 maart 2016, twee dagen na de aanslagen in Brussel. In zijn appartement in Argenteuil werden vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons  en jihadistische geschriften gevonden. Kriket was volgens het gerecht een paar keer naar IS-gebied in Syrië gereisd. De Franse speurders gingen ervan uit dat ze daarmee een terreuraanslag voorkomen hadden. In Rotterdam werd nog een Syriëstrijder gearresteerd, bij hem vonden de speurders 45 kilo munitie, vooral voor kalasjnikovs. Later werden nog vijf verdachten opgepakt, drie van hen in ons land. 

Intussen bleven politie en gerecht doorgaan met hun onderzoek. Op de wapens en op een sportzak vonden ze DNA-sporen van vier Nederlanders. Drie van hen zijn nu opgepakt voor verhoor, een vierde zat al in de gevangenis. Bij huiszoekingen zijn computers, notities en twee wapens meegenomen.

Meest gelezen