Videospeler inladen...

Drugsverdachten vrij omdat dvd met bewijsmateriaal per ongeluk vernield is

In Gent heeft een rechter beslist om drie drugsverdachten vrij te spreken, omdat een dvd met bewijsmateriaal per ongeluk vernield werd. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De drie stonden terecht omdat ze grote hoeveelheden cannabis, amfetamines en cocaïne naar het buitenland uitvoerden. 

Het lijkt een ongeloofwaardig verhaal, maar toch is het gisteren gebeurd. De rechtbank in Gent heeft drie leden van een vermoedelijke drugsbende moeten vrijspreken, omdat het bewijsmateriaal vernietigd was. Het ging om een dvd met daarop afgeluisterde telefoongesprekken, die sneuvelde bij de verhuizing van het bewijsmateriaal. Omdat de originele gesprekken niet meer beluisterd konden worden, heeft de rechter beslist om de drie vrij te spreken.

Een terechte beslissing volgens Joris Van Cauter, de advocaat van de hoofdverdachte. "Er kon op geen enkele manier meer gecontroleerd worden of onder meer de stem op de dvd ook effectief de stem van mijn cliënt was. Een cruciaal bewijselement is dus verloren gegaan en daardoor is het recht van verdediging onmogelijk. Dat het hier fout gelopen is, is de fout van het parket."

Dat het hier fout gelopen is, is de fout van het parket.

Joris Van Cauter, advocaat van de hoofdverdachte

De drie riskeerden nochtans vier jaar cel voor het smokkelen van grote hoeveelheden drugs naar het buitenland. Die feiten dateren van bijna acht jaar geleden. "In die zin vroeg de rechter zich ook af in hoeverre het geheugen van mijn cliënten nog niet is aangetast", vervolgt Van Cauter. "Sommige getuigen waren ook al overleden. Het was dus heel moeilijk om nog een eerlijk proces te voeren."

Tijdens het onderzoek werd ook 80.000 euro aan vermoedelijk drugsgeld in beslag genomen, maar dat krijgen de drie nu dus ook terug. Het parket zal het vonnis grondig bekijken en vervolgens eventueel beslissen om in beroep te gaan. Zij wijst erop dat het fout is gelopen op de griffie.

Bekijk het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Niet de eerste keer dat er geblunderd wordt

In januari van dit jaar deed er zich een gelijkaardige situatie voor. Toen werden ook zeven verdachten van een grote internationale drugsbende vrijgelaten door een procedurefout. De afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier, stonden op een dvd die onleesbaar was. De rechter vond dat op die manier geen controle mogelijk was op wat er gezegd werd en door wie tijdens de telefoongesprekken. Het parket heeft wel beslist om in beroep te gaan. 

Meest gelezen