Videospeler inladen...

"Kleedt u zich maar weer aan": waarom schrijven we dat massaal verkeerd in een dt-quiz?

De dt-regel: menig Vlaming breekt er wel eens zijn hoofd over. Wij peilden in onze dt-quiz naar uw kennis van de (soms verfoeide) taalregel. Opvallend veel quizzers struikelden over één bepaalde vraag. We vroegen aan VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx hoe dat komt.

We kregen veel vragen binnen over één bepaalde vraag in de quiz. Veel deelnemers spellen "Kleedt u zich maar weer aan" verkeerd. Zonder "t", terwijl de werkwoordsvorm in deze zinsconstructie wel degelijk met "dt" wordt geschreven. "Het venijn of de verwarring zit hem in deze zin in het woordje "zich". In deze zin lijkt het werkwoord een gebod, maar dat is het dus niet", legt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx uit. "Vervang het door een ander werkwoord, zonder t-klank aan het einde van de stam, en dan hoor je het meteen."

Ruud Hendrickx legt het uit in onderstaande video, die opgenomen is voor de coronacrisis:

Videospeler inladen...

Hoe werkt de dt-regel juist? Taaladviseur Ruud Hendrickx frist je geheugen op in deze video:

Videospeler inladen...

Hoe komt het dat zoveel mensen moeite hebben met de dt-regel? En zegt dat iets over hun intelligentie? Psycholinguïst Dominiek Sandra legt het uit in deze video van Universiteit van Vlaanderen:

Meest gelezen