Video player inladen ...

"Kleedt u zich maar weer aan": waarom schrijven we dat massaal verkeerd in een dt-quiz?

De dt-regel: menig Vlaming breekt er wel eens zijn hoofd over. Wij peilden gisteren in onze dt-quiz naar uw kennis van de (soms verfoeide) taalregel. Goed nieuws: maar een heel kleine minderheid had minder dan de helft van de opgaven juist. Maar opvallend: ruim één op de drie quizzers struikelde over één bepaalde vraag. We vroegen aan VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx hoe dat komt.

Gaat de dt-regel er binnenkort aan of niet: de meningen hierover zijn verdeeld. Naar aanleiding van die discussie hebben we getest hoe het met uw kennis hiervan gesteld is. De overgrote meerderheid past de dt-regel zo goed als perfect toe, met een resultaat van 9 of 10 op 10.

Opvallend is dat ruim één op de drie deelnemers de zin "Kleedt u zich maar weer aan" verkeerd spelt. Zonder T, terwijl de werkwoordsvorm in deze zinscontructie wel degelijk met DT wordt geschreven. "Het venijn of de verwarring zit hem in deze zin in het woordje "zich". In deze zin lijkt het werkwoord een gebod, maar dat is het dus niet", legt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. "Vervang het door een ander werkwoord, zonder t-klank aan het einde van de stam, en dan hoor je het meteen."

Video player inladen ...

Hoe werkt de dt-regel? Taaladviseur Ruud Hendrickx frist ons geheugen op

Video player inladen ...

Bij deze stellingen in de dt-quiz ging u het vaakst in de fout