Gentse jongeren trappen in val van oplichters: gebruikt als "geldezels"

De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen is een onderzoek begonnen naar phishing. Criminelen ronselen nu ook jongeren die ze inschakelen als 'geldezels'.

Bij phishing versturen criminelen in naam van de bank valse mails om je bankgegevens af te troggelen. En nu gaan die criminelen nog een stap verder: jongeren die een bankrekening hebben, worden omgekocht om hun rekening te laten gebruiken om dat crimineel geld te laten op storten.

Er wordt aan die jongeren zelf ook veel geld beloofd, maar dat krijgen die natuurlijk niet. Verschillende jongeren komen uit de regio Gent. Er zijn al meer dan 10 jongeren opgepakt. Sommigen zijn nog minderjarig. 

De jongeren kunnen voor de rechtbank veroordeeld worden wegens medeplichtigheid. Deze phishing gebeurt trouwens niet via mail maar vaak via Snapchat of Instagram. Dat zijn sociale media die vooral door jongeren gebruikt worden.

Meest gelezen