Videospeler inladen...

"Gezinnen betalen tot 150 keer meer dan bedrijven voor bepaalde heffingen op de energiefactuur"

De socialistische vakbond ABVV heeft vragen bij de manier waarop bepaalde heffingen worden doorgerekend aan gezinnen en grote bedrijven, via de elektriciteitsfactuur. Een gezin kan volgens de vakbond tot 150 keer méér betalen dan een groot bedrijf.

Via de energiefactuur worden allerlei heffingen doorgerekend. Eén daarvan is de openbare dienstverlening. Die dient om groenestroomcertificaten te financieren, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of voor premies zoals isolatie.

"Is die dure factuur voor gezinnen te verantwoorden?"

De heffing wordt berekend volgens het elektriciteitsverbruik. Per megawatuur ligt het tarief voor een gezin 150 keer hoger dan voor een groot bedrijf dat rechtstreeks op het hoogspanningsnet zit. Dat zijn in totaal zo'n 30 bedrijven en hele grote elektriciteitsverbruikers.  

"We begrijpen dat er een probleem is van concurrentiekracht" reageert Pieter Verbeek van de socialistische vakbond ABVV. "Maar we vragen ons af of die 150 keer meer te verantwoorden is?" Verder vraagt de vakbond ook meer transparantie over de tarieven. "We willen daar meer uitleg over. Tot voor kort wisten alleen specialisten bij de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) de exacte tarieven."

"Gemengd verhaal"

"Het klopt dat een aantal heffingen voor bedrijven goedkoper zijn dan voor gezinnen" reageert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) . "Dat is om de concurrentiekracht te beschermen. Maar aan de andere kant betalen bedrijven bijvoorbeeld de energieheffing 2.000 keer meer dan de gewone Vlamingen. Dus het is een gemengd verhaal." Tommelein pleit er ook voor om bepaalde kosten van het energiebeleid uit de factuur te halen en via de begroting te betalen.  

Bekijk het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen