Hebt u ze ook gezien? Lichtende wolken spelen hoofdrol in de nacht 

Wie er na de winst van de Rode Duivels een lange feestnacht van maakte, heeft het mogelijk ook gezien. In de lucht waren lichtende nachtwolken te zien. Rond deze tijd van het jaar valt dat natuurfenomeen wel vaker waar te nemen, maar afgelopen nacht pas waren ze ook in onze regio te zien.

Tussen het einde van mei en midden juni stijgt de kans dat we dergelijke lichtende nachtwolken kunnen waarnemen. "Zo'n lichtende nachtwolken zitten op een hoogte van 80 km, dat zijn eigenlijk wolken die in de hoogste divisie spelen, zeg maar", lacht onze weerman Frank Deboosere tijdens "De ochtend" op Radio 1. "Normaal gesproken kan je die niet zien, maar deze tijd van het jaar kan dat, omdat de zon amper onder de horizon zakt, terwijl het elders overal donker is. Die wolken zien er zilverachtig wit uit, heel speciaal."

(Herbeluister hier het gesprek met Deboosere in "De ochtend".)

Via de website van weerman Frank Deboosere weten we dat lichtende nachtwolken soms een schubachtige structuur hebben of bestaan uit draderige golven die vrij snel van vorm veranderen. Op een hoogte van 80 km kan het immers stevig waaien.

De kleur is heel opvallend. Daar waar andere wolken 's nachts grijs en grauw zijn, hebben lichtende nachtwolken een zilverwitte, heel speciale kleur. 

Frank Deboosere

De lichtgevende nachtwolken bestaan uit minuscule ijsdeeltjes. Op die hoogte is dat logisch, want de temperatuur kan er dalen tot -90 en -145 graden Celsius. 

Wanneer lichtende nachtwolken te zien zullen zijn, valt niet te voorspellen, maar het loont zeker de moeite om op een heldere zomeravond na zonsondergang de hemel in noordwestelijke of noordelijke richting een tijd in het oog te houden. 

Vanwaar komen de wolken?

Volgens de website van Frank Deboosere zijn er een tweetal theorieën rond deze wolken. Eén theorie zegt dat de ijsdeeltjes een stofkern van micrometeorieten of vulkanisch as hebben waarop waterdamp is vastgevroren. Het stof fungeert dan als condensatiekern. 

Een andere mogelijkheid is dat het te maken heeft met de klimaatveranderingen. Hierdoor is er meer waterdamp in de hoge atmosfeerlagen aanwezig dan vroeger. Deze theorie zou verklaren waarom er nu meer lichtende nachtwolken worden waargenomen.

Bekijk hier enkele foto's van de voorbije nacht

Meest gelezen