Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het openhartige levensverhaal van Romelu Lukaku: "Mijn ma melk zien mengen met water, dat veranderde alles"

In een bijzonder openhartige blogpost op The Players Tribune gunt Romelu Lukaku iedereen een blik op zijn jeugdjaren. Lukaku vertelt er over racisme, vooroordelen en de complete armoede waarin hij opgroeide. "Toen ik mijn mama water zag mengen met melk, omdat melk te duur was, kon ik het niet langer aanzien. Toen zei ik tegen haar: "alles komt goed." Ik was toen 6 jaar."

Vader Roger Lukaku was net als Romelu nu een profvoetballer, maar door verkeerde investeringen kwam het gezin-Lukaku in de armoede terecht. "Onze kabeltelevisie moest weg, we gebruikten soms tot drie weken lang geen elektriciteit en als ik een bad nam was dat met koud water", schrijft de topspits in de blog. Het enige warme water dat hij had, was door zijn moeder opgewarmd in een ketel op het fornuis. "Met een beker goot ik het warme water in de douche over me heen."

Het waren allemaal tekenen dat de familie van Lukaku het niet breed had. Maar een specifiek beeld veranderde naar eigen zeggen alles. Toen de 6-jarige Romelu zag hoe zijn moeder water toevoegde aan melk, wist hij wat te doen. "Ik kon mijn moeder zo niet langer aanzien. Ik zei haar dat alles zou veranderen. Ze huilde, toen zei ik dat ik voor RSC Anderlecht zou gaan spelen en dat dat snel zou gebeuren. Alles zou goedkomen."

BELGA/LEFOUR

Ik had een missie

Romelu Lukaku

Het is typerend voor de grenzeloze ambitie van Romelu Lukaku. "Ik wilde de beste speler uit de geschiedenis van België worden. Goed was niet voldoende, ik wilde geweldig worden. De beste. Dat was mijn doel", schrijft de huidige spits van Manchester United. Hij was niet alleen gedreven door ambitie, maar ook door woede. "Ik speelde met zoveel woede - door de ratten in ons appartement, door het gebrek aan elektriciteit waardoor ik de Champions League niet kon volgen, door de manier waarop andere ouders naar me keken. Ik had een missie."

Strijden tegen vooroordelen en racisme

Steeds aanwezig tijdens het verwezenlijken van die missie: racisme en vooroordelen. Een wedstrijdje bij de jeugd van Lierse - Lukaku was toen 11 jaar - staat op zijn netvlies gebrand. "Ik was op korte tijd fel gegroeid en iemand van het andere team wilde niet dat ik op het veld kwam", schrijft Lukaku in de blogpost.

"Hij wilde weten hoe oud ik was, waar mijn identiteitskaart was en waar ik vandaan kwam. Toen antwoordde ik dat ik in Antwerpen geboren ben. Dat ik Belg ben." Lukaku voelde zich toen alleen op de wereld, want zijn vader had geen auto en kon hem dus niet verdedigen. "Iedereen inspecteerde mijn identiteitskaart. Toen dacht ik maar aan een ding. Jullie zonen gaan afzien. Ik ga ze op het veld kapotmaken."

In zijn blogpost is Lukaku ook kritisch voor de media. Toen hij in 2009 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Anderlecht, hadden die media grote verwachtingen. "Wanneer ik goed speelde, was ik Romelu Lukaku, de Belgische spits. Liep het minder, werd het Romelu Lukaku, de Belgische spits van Congolese origine. Ik ben een Belg. Punt."

(lees verder onder de foto)

Ik ben een Belg. Punt

Romelu Lukaku

24 mei 2009

BELGA/LALMAND

Dat debuut in het eerste elftal van Anderlecht vond plaats 11 dagen na zijn 16e verjaardag. Toen leerde voetbalminnend België Romelu Lukaku voor het eerst echt kennen. Na 63 minuten zou hij op het veld komen in de tweede testmatch tegen Standard. "We verloren die dag, maar ik voelde me in de hemel. Ik wist dat alles zou veranderen. Ik heb mijn belofte aan mijn moeder én aan mijn grootvader kunnen waarmaken."

Ik wou dat ik nog eens kon bellen met mijn grootvader

Romelu Lukaku

Dat zijn grootvader dat unieke moment niet meer mocht meemaken, valt Romelu Lukaku erg zwaar. Vier jaar eerder, op zijn 12e, maakte hij furore bij de jeugdreeksen. Ondanks indrukwekkende statistieken was zijn opa minder opgetogen dan anders. "Hij vroeg me of ik hem een plezier wilde doen. Of ik wat op zijn dochter (Romelu's moeder, red.) wilde letten.  "Beloof het me", zei hij me. Vijf dagen na die wens stierf mijn opa."

"Ik zou willen dat ik mijn opa nog één keer kon bellen. Zodat ik hem kon zeggen dat zijn dochter in orde is. Dat er geen ratten meer zijn in het appartement. Dat we niet meer op de grond slapen. Dat er geen stress meer is. Ze kennen onze naam", aldus Romelu Lukaku.

Meest gelezen