Houten geboortehuis Nina Simone beschermd

Het zwaar vervallen houten huis waar de Amerikaanse muzikante Nina Simone ter wereld kwam, wordt een beschermd monument.

In 1933 werd Nina Simone geboren in een  bescheiden houten huis in Tryon, North Carolina: drie kamers, 60 vierkante meter. Het huis is in erg slechte staat. Vier Afro-Amerikaanse kunstenaars kochten het krot vorig jaar en nu is het beschermd door de "National Trust for Historic Preservation”. Die organisatie wil samenwerken met de eigenaars, de bijdrage van Nina Simone aan de gemeenschap eren en nieuwe generaties artiesten en activisten inspireren. 

John Timbers / ArenaPAL

Nina Simone, geboren als Eunice Waymon in een gezin met acht kinderen, was een Afro-Amerikaanse singer-songwriter, pianiste en voorvechtster van gelijke rechten. Toen ze als kind een pianoconcert gaf, moesten haar ouders plaats ruimen voor blanke toeschouwers. Dat deed haar politieke bewustzijn ontwaken.

Nina Simone vermengde jazz, blues en klassiek en had wereldhits als “My baby just cares for me”, “Feeling good”, “Ain’t got no - I got life”, of “To be young, gifted and black”. Ze overleed in 2003 op 70-jarige leeftijd. Luister hieronder naar "Black is the colour of my true love's hair".

Meest gelezen