� 2018 by ZUMA Wire

Human Rights Watch over migranten­kinderen in VS: "Hun situatie is net zo afschuwelijk als de geluidsopnames aangeven"

Niemand zorgt echt voor de migrantenkinderen in de VS die van hun ouders zijn gescheiden. Ze zijn het noorden kwijt en ze krijgen geen emotionele of psychologische steun. Dat zegt Michael Garcia Bochenek van Human Rights Watch die persoonlijk met hen heeft gesproken in een interview met VRT NWS.

"Wat we nu zien is een miserabele situatie die nog overbevolkter en nog meer op de spits gedreven wordt met faciliteiten die duidelijk onaangepast zijn aan kinderen. Het plaatje is grimmig." Michael Garcia Bochenek van Human Rights Watch is recht voor de raap in zijn gesprek met VRT NWS over de migrantenkinderen in de VS die van hun ouders zijn gescheiden en in kooien zijn opgesloten.

Niemand zorgt echt voor hen. Niemand gaat na of ze eten en of ze ok zijn.

"Hun situatie is net zo afschuwelijk als de geluidsopnames aangeven", zegt hij nadat hij hen persoonlijk heeft gesproken. "Ze hebben een dak boven hun hoofd en ze krijgen een dun matje om op te slapen en een foliedeken. Ze zitten twee, drie dagen of lang in een kooi waarvan we de foto's hebben gezien."

"Niemand zorgt echt voor hen. Niemand gaat na of ze eten en of ze ok zijn. Al helemaal niemand helpt hen door de emotionele en psychologische gevolgen van het feit dat ze van hun familie zijn weggerukt."

Videospeler inladen...

De kinderen die te jong zijn om te praten of om het te begrijpen, zijn nog meer van de kaart.

"Ze lijken verloren. De kinderen met wie ik spreek, zeggen me dat ze hun ouders al een dag of langer niet hebben gezien. Ze krijgen geen informatie. De kinderen die te jong zijn om te praten of om het te begrijpen, zijn nog meer van de kaart, of minstens evenzeer als de kinderen die me vertellen dat ze het noorden kwijt zijn en verscheurd zijn omdat ze van hun familie zijn weggerukt."

Videospeler inladen...

Dit is een beslissing die de huidige administratie bewust neemt. De minister van Justitie, de minister van Binnenlandse Veiligheid en uiteraard ook het Witte Huis leiden een operatie die gezinnen doelbewust en onder dwang uiteenhaalt om een betere onderhandelingspositie te bekomen en ook als afschrikkingsmiddel, hoewel we weten dat dit in de praktijk niet echt werkt. Waarschijnlijk doen ze het ook om mensen die de VS zonder inspectie zijn binnengekomen te straffen en te intimideren.

"Veel mensen die ik heb gesproken zijn de VS dan wel illegaal binnengekomen door niet langs de reguliere grensposten te passeren, toen ze aankwamen hebben ze meteen contact gezocht met een immigratieambtenaar om zich aan te geven en asiel aan te vragen."

Het is cruciaal dat de publieke verontwaardiging aanhoudt, dat mensen wereldwijd hun woede blijven uitdrukken.

"Deze praktijk kan zeker veranderen. President Donald Trump kan dit meteen veranderen als hij dat wil. De minister van Justitie of die van Binnenlandse Veiligheid kunnen dat doen. Daarom denk ik dat het cruciaal is dat de publieke verontwaardiging aanhoudt, dat mensen wereldwijd hun woede blijven uitdrukken."

"Veel Europeanen kunnen stemmen in de VS. Zij moeten hun volksvertegenwoordigers duidelijk maken dat ze hier tegen zijn. Ook protest voor ambassades of brieven aan ambassadepersoneel kunnen benadrukken dat dit een onmenselijke, onnodige en wrede praktijk is die meteen moet veranderen."

Meest gelezen