Videospeler inladen...

Reynders wil gesprek met Amerikaanse ambassade over kinderen in kooien

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil de Amerikaanse ambassade in België aanspreken over het feit dat in de Verenigde Staten kinderen worden opgesloten in kooien. SP.A en Groen willen dat ons land hier luider tegen protesteert en ook bij CD&V weerklinken kritische geluiden.

Groen wil dat België zwaar protest aantekent tegen de Verenigde Staten voor het apart opsluiten van kinderen van Zuid-Amerikaanse gezinnen die illegaal de grens oversteken. 

"2.000 kinderen worden gescheiden van hun ouders en zelfs in kooien gehouden. Dit is onaanvaardbaar voor elk democratisch land en we moeten onze stem laten horen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Ze wil dat ons land niet alleen de VS-ambassadeur op het matje roept, maar wil ook op Europees niveau protest laten horen. "We hebben ook een zitje in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Laten we daar een spoedresolutie neerleggen waarin wordt gevraagd om te stoppen met deze verschrikkelijke en onmenselijke behandelingen die traumatiserend zijn voor elk kind."

SP.A-voorzitter John Crombez uit zijn verontwaardiging via Twitter. Ook hij vraagt dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen.

Lees verder onder de tweet.

Reynders wil ontmoeting met Amerikaanse ambassade

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil snel een onderhoud over de hele zaak met de Amerikaanse zaakgelastigde (waarnemend ambassadeur, red.) in ons land. Dat laat hij weten in een persmededeling. 

"We pleiten overal in de wereld voor de bescherming en het welzijn van kinderen", zo reageert het kabinet-Reynders. "De kabinetschef van de minister zal binnenkort een ontmoeting hebben met de Amerikaanse zaakgelastigde in ons land. En ze zal dit met de Amerikaanse vertegenwoordiger bespreken", klinkt het.

CD&V: "Verwerpelijke en immoreel"

"Absoluut verwerpelijk en immoreel", reageerde CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri vanmorgen al in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is tegen alle internationale conventies en tegen het recht van het kind."

"Als voorzitter van de commissie Migratie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heb ik een oproep gedaan aan de regering-Trump om daar onmiddellijk mee te stoppen", zegt Lanjri nog. Ze heeft ook al een ontwerpresolutie bij de OVSE ingediend. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen