Videospeler inladen...

Komt Europa met een asieloplossing?

Slaagt de Europese Unie erin een akkoord te vinden over de nieuwe Europese asielregels? De kans is nog altijd klein dat er witte rook komt op de Europese top in Brussel eind volgende week. De druk om een deal te sluiten neemt toe nu Duits bondskanselier Merkel een ultimatum kreeg van haar coalitiepartner CSU om met een “goede” Europese oplossing te komen.

Voor de Duitse CSU-minister van Binnenlandse Zaken Seehofer is het duidelijk: als Merkel er niet in slaagt om met een Europese oplossing te komen, zal hij zelf de Duitse grenzen sluiten voor vluchtelingen die al in een ander EU-land geregistreerd zijn. Volgens de huidige Europese regels moet iemand zich registreren in het eerste EU-land waar hij of zij aankomt. En is dat land verantwoordelijk voor de afhandeling van het asieldossier. En kunnen andere landen vluchtelingen terugsturen naar het eerste land van aankomst.

Het was Merkel zelf die in volle vluchtelingencrisis in 2015 die zogenoemde Dublinregels overboord gooide en vluchtelingen toeliet in Duitsland, ook al waren ze via Italië of Griekenland Europa binnengekomen. Daar wil Seehofer van af. Hij geeft Merkel tot 1 juli om met een oplossing te komen. Met de ontwerpverklaring van de Europese top van volgende week die circuleert lijkt Merkel alvast aan de slag te kunnen.

Videospeler inladen...

“Asielzoekers die na hun registratie verder reizen in de EU brengen de integriteit van het asielsysteem in gevaar”, staat er. “Lidstaten moeten alle noodzakelijke interne wetgevende en administratieve maatregelen nemen om zulke bewegingen tegen te gaan en nauw samenwerken.”

Tot nog toe vonden de Europese leiders nog geen akkoord over de herinvoering van die (vernieuwde) Dublinregels, een van de hoekstenen van het Europese migratiebeleid. Volgens Europese bronnen lukt dat ook niet meer voor Oostenrijk het Europees voorzitterschap overneemt van Bulgarije, dat is op 1 juli. De Oostenrijkse kanselier Kürz drukte de hoop op een deal eind volgende week alvast de kop in. Hij mikt op de informele top in Salzburg, op 20 september.

Videospeler inladen...

Waar de leiders het volgende week wel eens over zouden worden, is over het oprichten van centra buiten de EU waar asielaanvragen behandeld kunnen worden alvorens de aanvragers effectief naar Europa komen.

Die centra kunnen er volgens bronnen in Noord-Afrika komen en “moeten het mogelijk maken om snel een onderscheid te maken tussen economische migranten en mensen die internationale bescherming nodig hebben en het aantal ‘vertrekkers’ beperken.” De tekst is nog maar een ontwerp, de exacte bewoordingen worden pas volgende week door de leiders vastgelegd. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen