Koningin Máxima reageert op overlijden zus Inés: "Ze kon geen vreugde vinden, ze kon niet genezen"

De Nederlandse koningin Máxima heeft voor het eerst in het openbaar op de dood van haar jongere zus Inés gereageerd. "Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden", zei ze tijdens een werkbezoek aan een medisch instituut in Groningen.

Voor u dit artikel leest: hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1813. U kan ook chatten via zelfmoordlijn1813.be.

"Ik vraag u begrip, ik vind het moeilijk. Ik heb iets opgeschreven, misschien moet ik het lezen." Máxima was duidelijk aangeslagen vandaag in Groningen waar ze een werkbezoek bracht aan een medisch instituut én waar ze voor het eerst publiek op de dood van haar zus Inés Zorreguieta reageerde (zie video bovenaan). Zij stapte begin deze maand uit het leven in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië en het thuisland van de echtgenote van de Nederlandse koning Willem-Alexander.

"Vandaag ben ik weer aan het werk na een moeilijke tijd", zei Máxima. "Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing."

"Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Ze kon geen vreugde vinden, ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. Ik wil echt mijn grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank, dank."

Inés was 33. Op het huwelijk van haar oudere zus in 2002 was ze 1 van de bruidsmeisjes. Ze was ook de doopmeter van prinses Ariane, de jongste dochter van Máxima en Willem-Alexander. Volgens Argentijnse media kampte ze met een eetstoornis en een depressie. Ze is intussen begraven in Argentinië in aanwezigheid van het Nederlandse koninklijke gezin.

Videospeler inladen...

Meest gelezen