AFP or licensors

Marine Le Pen moet 300.000 euro terugbetalen aan Europees Parlement

De Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen moet bijna 300.000 euro terugbetalen aan het Europees Parlement. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. De voorzitster van het vroegere Front National, nu Rassemblement National, heeft ten onrechte een medewerkster betaald met geld van de Europese Unie. 

Om exact te zijn: het gaat om een bedrag van 298.497,87 euro. Dat bedrag eiste het Europees Parlement eind 2016 terug van Marine Le Pen. Waarom? De Franse politica zou dat geld gebruikt hebben om een parlementaire medewerker te betalen, terwijl ze niet kon bewijzen dat die medewerker ook effectief voor haar werkte in het parlement. 

Le Pen was niet akkoord met die beslissing en stapte naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Maar die stelt haar nu opnieuw in het ongelijk.  Want volgens het Hof kan Le Pen nog steeds niet aantonen welke activiteiten de assistente effectief uitvoerde. Het gevolg? Le Pen moet de volledige som terugbetalen aan het Europees Parlement. 

Eerder dit jaar moesten ook Jean-Marie Le Pen en Bruno Gollnisch samen 600.000 terugbetalen aan het Europees Parlement, om exact dezelfde reden.

Meest gelezen