Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

NAVO-chef Stoltenberg waarschuwt: Europa en Noord-Amerika moeten verenigd blijven, nu meer dan ooit

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg waarschuwt dat de VS en Europa moeten samenwerken om de westerse eenheid te behouden. Stoltenberg geeft toe dat de “politieke storm” de relaties onder druk zet, maar roept de NAVO-leden op de negatieve impact op de samenwerking te beperken.  

"Sinds de alliantie bijna 70 jaar geleden is ontstaan, hebben Europa en Noord-Amerika een ongekende periode van vrede en welvaart gekend. Maar op politiek vlak staan ​​de relaties die ons binden onder druk”, dat heeft Stoltenberg gezegd in de Engelse krant The Guardian.

Met deze woorden geeft hij toe dat er spanningen zijn binnen de NAVO-landen. "Er bestaan meningsverschillen tussen de VS en de andere bondgenoten over kwesties zoals handel, klimaatverandering en de nucleaire overeenkomst van Iran”, gaat Stoltenberg verder. 

“Deze meningsverschillen zijn reëel en zullen niet van de ene dag op de andere verdwijnen. In feite staat nergens in steen gebeiteld dat de trans-Atlantische band altijd zal bestaan, maar dat betekent niet dat de stopzetting ervan onvermijdelijk is", aldus de Navo-chef. "We kunnen de trans-Atlantische band behouden en ook alle wederzijdse voordelen die we eraan ontlenen."

Relaties onder druk

De band tussen de Amerikaanse president Trump en de andere landen staat onder druk. Zo heeft Trump al een breuk veroorzaakt in de relaties door zich niet te houden aan de klimaatovereenkomst van Parijs en de nucleaire deal met Iran. Hij dreigt ook met een trans-Atlantische handelsoorlog met de EU, en heeft Duitsland en anderen landen bekritiseerd omdat ze niet genoeg uitgeven aan Defensie.

Bovendien krijgt de Amerikaanse president Trump heel wat kritiek op zijn nultolerantiebeleid aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Als reactie haalde hij opnieuw sterk uit naar Europa en Merkel. “De VS zal geen migrantenkamp zijn”, zei hij en ook: ”Kijk wat er gebeurt in Europa”. Verder zei hij nog dat Duitsers zich tegen hun regering zullen keren en hun migratieplan de coalitie onder druk zet.

"Negatieve impact op de samenwerking beperken"

Stoltenberg  waarschuwt dat de diepe verdeeldheid tussen de VS onder Trump en de Europese bondgenoten niet zomaar zal verdwijnen. Hij zegt dat er geen absolute zekerheid bestaat dat deze trans-Atlantische relaties de spanningen zullen overleven. Maar hij roept de lidstaten op om de relaties en daarbij ook alle voordelen te behouden.

In juli vindt er een belangrijke NAVO-top plaats in Brussel, met die top in het vooruitzicht voegt Stoltenberg er nog aan toe dat de verschillen zullen blijven bestaan, maar dat we “elke negatieve impact ervan op de samenwerking inzake veiligheid moeten beperken”.  

Meest gelezen