1969 AP

"Laat ons een idee van Donald Trump niet afschieten omdat hij het zegt"

Met een verwijzing naar een beroemde song van David Bowie "Ground controle to Major Trump" stelt David Van Turnhout dat het "spaceplan van de Amerikaanse president Donald Trump nog zo gek niet is". Er wordt nochtans al veel mee gelachen.

Afgelopen nacht maakte president Trump zijn ruimteplannen bekend en het ziet ernaar uit dat hij daarmee het voorwerp wordt van heel wat spot en wantrouwen. Ikzelf fronste ook even de wenkbrauwen toen hij sprak over Amerikaanse dominantie in de ruimte. Op Facebook las ik de ene negatieve commentaar na de andere en dat is begrijpelijk.

De Amerikaanse president houdt er niet bepaald een retoriek op na die door weldenkende mensen wordt gesmaakt. En hoewel deze Amerikaanse president het verdient om op de korrel te worden genomen, mogen we niet vervallen in even domme vooroordelen.

Laten we ons niet blind afzetten tegen elk idee dat hij lanceert, want dat ruimteplan is misschien helemaal zo gek nog niet.

Trump is niet de eerste Amerikaanse president die de aarde te klein vindt. Verschillende van zijn voorgangers durfden met een oneindige blik op de horizon te dromen van een wereld die buiten de onze ligt. Het is nu eenmaal eigen aan de mens om nieuwe horizonten te verkennen en werelden te ontdekken.

Hoewel we hem tot de grootste presidenten van de Verenigde Staten rekenen, was het John F. Kennedy die met het Apollo-programma de eerste stap zette om naar de maan de reizen en er een wandeling te maken. Een heel gek idee, toch? In tegenstelling tot Trump werd Kennedy niet verguisd in de kranten, de sociaalste media van toen.

Hij ging de geschiedenis in als een groot politicus die nog durfde te dromen. De ruimte speelde een belangrijke rol in de strijd tegen het communisme en maakte deel uit van de wapenwedloop. En hoewel er in de ruimte maar weinig te beleven viel, was de strijd om een plek in het grote vacuüm best belangrijk. Dat er 57 jaar geleden in de Westhoek en de Kempen amper een waterleiding lag, speelde helemaal geen rol. Iedereen droomde gewoon mee van een reis naar de maan.

1969 AP

Ook in de jaren 80 werd de ruimte weer belangrijk toen een andere president plannen maakte voor de bouw van een ruimteschild. President Reagan besefte als geen ander dat een dominante plek in de ruimte nodig was om het communistische gevaar een halt toe te roepen. En het werkte.

Het plan werd een hoofdelement in de onderhandelingen tussen de Amerikanen en de Sovjet-Unie. De Russen realiseerden zich namelijk dat het counteren van een dergelijk plan financieel onhaalbaar was en verkozen de onderhandelingstafel boven een verdere wapenwedloop. Achteraf bekeken was het Star Wars-programma van Reagan vooral bluf, maar het belang van de ruimte werd nog maar eens duidelijk.

57 jaar na de eerste maanlanding en 29 jaar na de val van de Berlijnse muur is de ruimte enorm veranderd. Vandaag vliegen er ongeveer 1200 actieve satellieten boven ons hoofd. Vele daarvan worden commercieel gebruikt voor communicatie, navigatie of wetenschap (weersatellieten bijvoorbeeld).

Het wegvallen van die satellieten zou ons in één klap opnieuw naar de middeleeuwen katapulteren. Want de wereld draait nu eenmaal op data en communicatie. Een belangrijk deel van de satellieten is militair en in tegenstelling tot wat velen denken, beschikken niet alleen Amerikanen, Russen en Chinezen over vliegende telescopen.

In januari van dit jaar kondigde de Federale Belgische regering een investering aan van 98 miljoen euro in militaire observatiesatellieten die in samenwerking met Frankrijk, Duitsland en Zweden worden gebouwd en beheerd. Er kraaide geen haan naar.

Het is gewoon logisch dat Trump die commerciële en militaire infrastructuur wil beschermen. Kleine Brogel wandel je immers ook niet gewoon even binnen. Het belang van onze ruimte-infrastructuur neemt almaar toe, maar tegelijk is hij kwetsbaar.

Denk maar aan China, dat in 2007  nog een test uitvoerde en een van haar eigen satellieten vernietigde als ultieme test van een nieuw antisatellietwapen. Het is dus helemaal niet onrealistisch dat andere mogendheden in één klap andere samenlevingen zouden platleggen door satellieten neer te halen. 

Tot slot geef ik nog mee dat ik een hekel heb aan de populistische retoriek van de huidige Amerikaanse president. Maar waar ik een grotere hekel aan heb, is het afschieten van goede ideeën omdat ze niet uit de juiste mond komen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen