Videospeler inladen...

Opnames van huilende kinderen in Amerikaans opvangkamp doen verontwaardiging nog toenemen

In de Verenigde Staten zijn geluidsopnames opgedoken uit een opvangkamp voor migrantenkinderen. De kinderen zouden tussen 4 en 10 jaar oud zijn, en onlangs gescheiden van hun ouders die zonder papieren de VS proberen binnen te komen. Tijdens de opname is een medewerker te horen die wat smalend zegt: "We hebben een orkest hier, da's duidelijk." President Trump verdedigt zijn beleid door te hameren op veiligheid en schuift de schuld in de schoenen van de Democraten, maar krijgt inmiddels ook tegenstand uit eigen rangen. 

De opname komt van ProPublica, een forum voor onderzoeksjournalisten, en zou vorige week gemaakt zijn in een van de opvangcentra aan de grens met Mexico. Huilende kinderen van immigranten uit onder meer Guatemala en El Salvador, die gescheiden zijn van hun ouders, zeggen in het Spaans uit welk land ze komen. Ze vragen om hun vader, of hun moeder die hen zou komen oppikken. "Niet huilen", zegt een medewerker, die probeert de kinderen gerust te stellen.

(lees verder onder de opname)

De fragmenten komen op een moment dat er in de VS een discussie woedt over hoe vluchtelingen aan de grens met Mexico worden behandeld in de zogenoemde "processing stations". Kinderen van immigranten worden er gescheiden van hun ouders om migratie te ontmoedigen, een harde aanpak die steeds meer kritiek krijgt. Ook first lady Melania Trump heeft zich al negatief uitgelaten, en de VN toont zich "heel bezorgd". 

Veel politici en advocaten zijn inmiddels naar Texas en de grensregio met Mexico afgezakt om met eigen ogen te zien hoe het er precies aan toe gaat, en om de metalen kooien te zien waarin migranten worden opgesloten (foto onder).

Trump krijgt tegenwind uit eigen rangen

De politieke druk op de aanpak van president Donald Trump neemt daardoor toe. De tegenstand komt ook uit eigen rangen: Charlie Baker, de Republikeinse gouverneur van Massachusetts, weigerde om een helikopter naar de grensregio met Mexico te sturen en noemde het beleid "wreed en onmenselijk". En Ted Cruz, de Republikeinse gouverneur van Texas, probeert een noodwet in te voeren in een poging om de families toch samen te houden: "Alle Amerikanen zijn geschokt, en terecht. (...) Dit moet stoppen. Nu."  

Alle Amerikanen zijn geschokt, en terecht. Dit moet stoppen. Nu.

Ted Cruz, Republikeins gouverneur van Texas
US BORDER PATROL

"Dit is iets voor het Congres"

Kirstjen Nielsen, van het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid, verdedigde de aanpak tegenover een panel van journalisten:  "Ik wil een immigratiesysteem dat onze grenzen veiligstelt, en onze humanitaire doelstellingen respecteert", zei ze op de vraag of de hele kwestie het imago van de VS niet schaadt.  Zelf had ze op dat moment de audio-opname nog niet gehoord, zei ze. "Het is aan het Congres om deze kwestie op te lossen", voegde ze eraan toe. 

In een van de opvangcentra verdedigde een medewerker de aanpak, die gebruikt wordt als afschrikkingsmiddel. "Als je een groep mensen vrijstelt van de wet, dan creëer je een aanzuigeffect", zei hij. 

Ik wil een immigratiesysteem dat onze grenzen veiligstelt

Kirstjen Nielsen, minister van Binnenlandse Veiligheid

"Het is de schuld van de Democraten"

President Trump reageerde gisteren op de heisa op Twitter. In verschillende tweets stelde hij: "We willen niet dat hier in de VS gebeurt wat in Europa gebeurd is met migratie. Kinderen worden gebruikt door sommige van de ergste criminelen op aarde als middel om ons land binnen te komen. Heeft iemand de criminaliteit ten zuiden van onze grens al eens bekeken? Het is historisch, sommige landen zijn bij de gevaarlijkste plaatsen op aarde. Dat zal hier niet gebeuren." 

Trump schoof de schuld voor de huidige situatie in de schoenen van de Democraten, die hij "zwak en inefficiënt" noemt op de thema's van grensveiligheid en misdaad. "Ze zouden beter eens denken aan de mensen die kapot zijn van misdaden die het gevolg zijn van illegale immigratie. Verander de wet!" 

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, noemde het scheiden van families "hartverscheurend en barbaars" en zei dat de situatie in een vingerknip zou kunnen worden veranderd als de president zijn beslissing zou herroepen. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen