Oudste bekende orang-oetan ter wereld gestorven

De oudste bekende orang-oetan ter wereld is gestorven. De vrouwtjesaap Puan leefde in een zoo in Perth in Australië, en ze is daar 62 jaar geworden. Ze leefde in de zoo sinds 1968, toen ze aan de dierentuin werd geschonken door Maleisië. De orang-oetan was heel belangrijk voor het wereldwijde kweekprogramma. Zo'n tien procent van alle orang-oetans in dierentuinen heeft genen van Puan.

Puan, de oudste orang-oetan, stierf gisteren en heeft grote betekenis voor de kolonie in de zoo van Perth in Australië en het overleven van haar soort, aldus Holly Thompson, hoofd van de afdeling primaten. Puan werd in 1956 geboren. Het vrouwtjesdier werd in 1968 door Maleisië aan de zoo van Perth geschonken.

Puan kreeg elf jongen en telt 54 afstammelingen over de hele wereld, onder meer in de VS, Europa, Australië en de jungle op Sumatra. Haar genen zijn verspreid over iets minder dan 10 procent van de mondiale zoopopulaties. Haar jongste achterkleinzoon, Nyaru, is de laatste die opnieuw in de natuur werd uitgezet. In de natuur worden vrouwtjes zelden ouder dan 50 jaar.

Puan had volgens Thompson best een onafhankelijke persoonlijkheid en hield graag wat afstand. "Als ze ontevreden was, stampte ze met haar voet." Twee van haar dochters, vier kleinkinderen en één achterkleinzoon leven nog in de zoo van Perth.

Meest gelezen