Premier Michel doopt stripplafond in Brussel: "De smurfen zijn een nationaal symbool"

Het stripmurenparcours in Brussel is uitgebreid met de smurfen, die hun 60e verjaardag vieren. 

Premier Charles Michel (MR), minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Véronique Culliford, dochter van tekenaar Peyo, en verschillende Brusselse schepenen: er was veel schoon volk om de nieuwe stripmuur - eigenlijk een stripplafond - te onthullen in de passage aan het Hilton Hotel nabij het Centraal Station van Brussel. Het hotel betaalde ook 25.000 euro voor het kunstwerk. 

Er zitten nogal wat verwijzingen naar Brussel in het plafond, zegt Tim Verschure van het bedrijf IMPS, dat wereldwijd de smurfenrechten beheert. “Je ziet chocolade, de Rode Duivels, Belgische frieten, het Atomium, Manneke Pis, het bloementapijt, de Ommegang … Hier hebben vijf schilders 2 en een halve maand aan gewerkt, en er is 60 liter verf voor gebruikt.” Op het plafond staat een uitgebreid smurfendorp met 76 verschillende smurfen. Een zoekplaatje.

Nationale smurf

"De smurfen zijn een nationaal symbool en daarom is hun aanwezigheid belangrijk in de hoofdstad van Europa en zeker hier aan het Centraal Station, waar veel toeristen aankomen", zei burgemeester Close. 

Het plafond van de smurfen is nummer 54 in het stripmurenparcours van de stad Brussel. Na een stripmuur van Steven Sterk is het de tweede hulde aan het werk van tekenaar Peyo, Pierre Culliford, die in 1992 overleed. 

Blauwe bol

De smurfen zijn even oud als Expo 58 en vieren samen met het Atomium hun 60e verjaardag. Vanaf woensdag 20 juni wordt één van de negen bollen van het Atomium ook versierd in smurfenblauw. In Paleis 4 van Brussels Expo loopt op dit moment ook de tentoonstelling "Smurfenavontuur”.

Meest gelezen